Før avreise til Aserbajdsjan

Fästning av gamla stad, Baku, Azerbajdzjan

Når vi reiser til Aserbajdsjan kommer vi i kontakt med Aserbajdsjansk historie, kultur og mentalitet som skiller seg fra vår. Som turist gjelder det å tilpasse sin oppførsel, men også være fleksibel i forventningene. Det hjelper å være forberedt på att de mest planlagte ingrediensene på vår reise kan bli helt annerledes.

Reisedokumenter
Vi sender deg flybilletter, deltagerliste og hotelliste ca. 7 dager før avreise til Aserbajdsjan. Vær oppmerksom på att navnet ditt på flybilletten må være det samme som i passet. Det er nok med et fornavn, men har du to eller flere etternavn skal alle etternavn stå på billetten. Bokstavene Æ-Ø-Å vil bli skrevet som AA-AE-OE på flybilletten etter internasjonale regler. Om du oppdager at vi har stavet navnet ditt feil på din bestillingsbekreftelse ber vi deg snarest kontakte oss så at vi kan korrigere dette før vi skriver ut dine flybilletter.

Pass, visum og toll:
Norske statsborgere må ha visum for å reise til Aserbajdsjan. Visum er ikke inkludert i prisen på reisen. Vær oppmerksom på at passet må være gyldig i minst tre måneder etter visumets utløpsdato. Sjekk at passet ditt ikke har noen ødelagte eller løse sider, og at det har minst to ustemplede sider. Du kan søke om visa via følgende lenke http://evisa.mfa.gov.az, og følg instruksjonene. Når du har fylt ut skjemaet, send det inn (=submit) og betal avgiften med kort (Visa eller Mastercard) som anvist. Når visumet er klart, får du en melding på e-post som du kan skrive ut og ta med på reisen.
 
Phoenix Travel kan hjelpe deg med visumprosedyren mot et gebyr på 500 kr.
 
Det er lov å ta med sort kaviar fra Aserbajdsjan, men bare i små mengder (250 gram per person). Hvis du kjøper ekte tepper og/eller visse kunstverk, kan det kreves et «certificate of goods in Azerbaijan State Museum of Carpet and Applied Art». Rådfør deg med guiden ved ev. kjøp. Oppbevar pass, penger, billetter og andre verdisaker på et trygt sted. Ikke fotografer militære anlegg eller noe av religiøs karakter uten å ha fått tillatelse først. 
 
Vaksinasjoner og helse:
Det kreves ingen obligatoriske vaksiner før innreise til Aserbajdsjan, men sjekk likevel hvilke vaksiner du har og ta gjerne kontakt med vaksinasjonskontoret for å få oppdatert informasjon (minst en måned før avreise). Ikke drikk vann fra springen i Aserbajdsjan. 
 
Valuta og veksling:
Valutaen heter Manat (AZN). En manat er delt inn i 100 gopik. Ta med amerikanske dollar for å veksle på stedet. Kredittkort aksepteres bare på store kjøpesentre og hoteller.
 
Vær og klær:
Klimaet er for det meste temperert og tørt, men med ganske store forskjeller mellom høy- og lavland. I det sørlige Aserbajdsjan er klimaet subtropisk og betydelig varmere om sommeren.
Aserbajdsjan er en sekulær stat med muslimsk kultur. Kle deg som det høver seg, særlig ved besøk på religiøse steder.
 
Transport og kommunikasjon:
I Baku er det et tunnelbanesystem som har vært under utbygging siden 2010 samt et nettverk av lokalbusser som er supplert med de såkalte «Marshrutkas» (en slags taxi som man deler med andre). Rop «sakhla» når du vil at bilen skal stoppe, og betal når du går av. Drosjene har sjelden taksameter. Bli derfor enig om prisen før du setter deg inn i taxien. Trafikksikkerheten er ikke den vi er vant til i Norge. Sjekk prisen hos operatøren før du bruker mobiltelefonen. Du kan ringe fra hotellet, men sjekk prisene først. I byene er det mange internettkaféer. Besøk til grenseområdet mellom Armenia og Aserbajdsjan bør unngås.
 
Mat og drikke:
Den aserbajdsjanske matkulturen er blitt påvirket av nabolandenes tradisjoner gjennom århundrene, men har også klart å beholde sin egen karakter. Tradisjonelle matretter inkluderer brød, pannekaker, tykke supper, krydrede kjøttretter som lammekebab, fylte auberginer og fylte vinblader. Baklava er en vanlig dessert.
 
Shopping og gaver:
Populære aserbajdsjanske produkter er tepper, te, safran og kaviar. Ikke glem å prute. I Baku er det mange markeder og basarer der du finner et stort utvalg av keramikk, tekanner og søtsaker. Hvis du vil kjøpe ekte svart kaviar, bør du spørre guiden om de beste stedene. 
 
Andre opplysninger:
Lokal tid: Tre timer foran norsk tid.
Elektrisitet: 220 V
Bagasje: Det hender av og til at innsjekket bagasje kommer på avveie. Pakk derfor viktige medisiner med legeattest i håndbagasjen. Det samme gjelder for verdisaker.
Språk: Aserbajdsjansk. Språket er nært beslektet med tyrkisk. Mange innbyggere snakker dessuten russisk, og i Baku også litt engelsk.
Drikkepenger: De fleste i serviceyrket forventer tips. Ved restaurantbesøk kan man legge til 10 % i tips hvis det ikke allerede er inkludert i regningen.