Før avreise til Bhutan

bhutan maskedansering

Bhutan er et kongedømme i den sørlige delen av Asia som grenser til Kina i nord og India i sør. Det lokale navnet på landet er Druk Yul, som betyr ”Dragens land”. Bhutan kalles også Druk Tsendhen, ”Tordendragens land”. Bhutan ligger innenfor den tibetanske kultursfæren og språkmessig, etnisk og religiøst finnes det sterke band mellom den tibetanske og bhutanesiske kulturen.

Tidlig på 1600-tallet ble det opprettet et buddhistisk teokrati, som styrte landet frem til 1910 da britenes innflytelse økte og de til slutt formelt opprettet et protektoriat over landet. Det nåværende monarkiet ble opprettet i 1907 og styrer landet den dag i dag

Pass, visum og toll:
Passet må være gyldig i minst seks måneder etter hjemreisen og inneholde minst to ustemplede sider. Passet må ikke være revnet eller skadet på noen måte. Visum må være innvilget før avreisen og kan altså ikke søkes om på stedet. Innvilget visum stemples i passet ditt ved ankomsten til Bhutan. Minst tre måneder før avreise trenger vi en kopi av passet ditt samt et passfoto til visumsøknaden. Ved ankomst skal hver enkelt reisende dessuten levere inn ytterligere to passfotoer til myndighetene. Visum gjelder for 15 dager.
Kameraer, telefoner, datamaskiner og andre elektroniske gjenstander må deklareres ved ankomst og også vises frem ved utreise. Det er visse restriksjoner ved innførsel av tobakksvarer, ettersom dette ikke er lov å selge eller kjøpe i Bhutan. Innførsel av alkohol er begrenset til to liter. Det er ikke lov å ta med antikviteter, planter eller dyreprodukter verken ut eller inn. Hvis du er i tvil, kan du spørre din lokale guide om nærmere informasjon ved ankomst.
 
Vaksinasjoner og helse
Ingen vaksinasjoner er obligatoriske for innreise til Bhutan. Vi anbefaler likevel våre reisende å sjekke basisvaksinasjonen sin og kontakte lege, vaksinasjonskontor eller helsestasjon for ev. vaksiner i god tid før avreise. Myndighetene i Bhutan krever en attest som viser at man er vaksinert mot gulfeber dersom man nylig har besøkt visse land i Afrika og Sør-Amerika, der det er smittefare for denne sykdommen. Ikke drikk vann fra springen. Mineralvann på flaske kan kjøpes. Bruk også mineralvann til tannbørsting. Unngå rå grønnsaker, is og isbiter. Det finnes noen enkle sykehus og apotek i Bhutan, men ved alvorligere sykdommer eller ulykker kan det bli aktuelt med syketransport til andre land. Kontroller derfor forsikringen(e) din(e) nøye før avreise.
 
Vær og klær
Man kan reise til Bhutan hele året, men mange reisende unngår dog regntiden (midten av juni til september). Noen hevder at den beste tiden å besøke Bhutan på er senhøstes (september, november), ettersom det da oftest er klart og mildt vær. Andre foretrekker vårmånedene (mars, april, mai), ettersom det er da man kan nyte blomsterprakten i fjellsidene. Vintermånedene (desember, januar, februar) er også fantastisk vakre, men det kan bli svært kaldt, og veier kan stenges ved store snøfall. Ved besøk på hellige steder bør man kle seg sømmelig (dvs. unngå altfor korte shorts og kjoler).

Valuta og veksling:
Bhutans valuta er ngultrum (BTN), som er inndelt i 100 chetrum.  Indiske rupi (INR) er også gangbar valuta mange steder i landet. Veksle til BTN fra USD, EUR eller INR på flyplassen, bankfilialer eller de større hotellene i byene. En del dyrere håndverksprodukter kan betales i USD. Det finnes ennå ingen minibanker i landet som godtar utenlandske kort. Kredittkort som American Express og Visa aksepteres bare i noen få butikker. På landsbygda er det bare kontanter som gjelder.
 
Transport og kommunikasjon
Turbussene våre er utstyrt med klimaanlegg. Taxi er tilgjengelig i større samfunn. Det er billig å ta taxi i Bhutan, men bilene har ikke alltid taksameter. Mobiltelefonen din vil sannsynligvis ikke fungere i Bhutan. Hvis du må ringe hjem, kan du gjøre dette på hotellet eller på egne telefonkontor. Sjekk prisen før du ringer. Enkelte hoteller og restauranter tilbyr nå internett til rimelige priser. I de større samfunnene finnes det også internettkaféer.
 
Sikkerhet
Den generelle sikkerheten er høy i Bhutan, men som i alle andre land kan det for eksempel forekomme tyverier. Oppbevar en kopi av dine verdifulle dokumenter, som pass og visum, på et trygt sted.
 
Mat og drikke:
Bhutans nasjonalrett heter Emadatse, rød chili i en slags ostesaus. Retten finnes i en mengde ulike lokale varianter. Chili er svært populært i landet, men bhutanerne bruker også gjerne andre krydder som kardemomme, spisskummen og gurkemeie i matlagingen. Prøv gjerne Bhutans røde ris, som bare dyrkes i Himalaya. Den har en nøtteaktig smak og får et rosa skjær etter koking. Te fra Darjeeling og Assam er vanlig og drikkes med smør eller melk. Lokalbrygget øl eller risvin kan nytes alle dager i uken unntatt tirsdager. Den dagen serveres det nemlig ikke noe alkohol i landet. De fleste bhutanere liker sterkt krydrede retter, men versjonene som serveres på hotellene er vanligvis litt mildere. På hotellrestaurantene finnes det dessuten som regel kinesiske, indiske og kontinentale retter og som oftest mange vegetariske alternativer.
 
Shopping – gaver
I Bhutan er det uvanlig at man pruter. Populære suvenirer er for eksempel tradisjonelt håndverk som håndvevde tekstiler i unik design, forseggjorte smykker og masker. Produktene er i de fleste tilfeller håndverk i ordets rette forstand og ikke masseprodusert.  Man bør likevel være klar over at en del varer, f.eks. Buddha-bilder, sølvboller og rituelle gjenstander kan være produsert i Nepal.
 
Andre opplysninger
Lokal tid: Bhutan ligger fem timer foran norsk tid (vintertid).
Elektrisitet: 230–240 volt, 50 Hz. Adapter anbefales.
Drikkepenger: Offisielt vil ikke myndighetene oppmuntre til bruken av tips, men det er blitt vanligere likevel.
Språk: Det offisielle språket i Bhutan er dzongkha, som er den dialekten som hovedsakelig snakkes i den vestlige regionen. Språket er i slekt med tibetansk, og det tibetanske alfabetet fungerer som skriftspråk. Andre dialekter er bumthangkha, khyengkha og sharchopkha. I de sørlige delene av landet snakker mange nepalsk. Offentlige tjenestemenn og forretningsfolk med høyere utdanning kan vanligvis snakke engelsk. 
Bagasje: Det hender av og til at innsjekket bagasje kommer på avveie. Pakk derfor viktige medisiner med legeattest i håndbagasjen. Det samme gjelder for verdisaker. Merk all bagasjen din godt med bagasjelappene du får sammen med billettene. Dette er viktig, da disse lappene er vår identifikasjon på flyplassen og hotellene. Det er lurt å ha en solid, låsbar koffert, ettersom kofferter ikke alltid behandles forsiktig.
Fotografering: Det er ikke alltid tillatt å fotografere eller filme i templer eller på andre hellige steder. Spør derfor lokalguiden hvis du er usikker.