Før avreise til Israel

Petra, Jordan

Pass, visum og toll:
Nordiske statsborgere behøver ikke visum til Israel om oppholdet er kortere enn 90 dager. Passet må være gyldig i minst seks måneder etter planlagt hjemreisedato. Se etter at ingen sider i passet har skader. Passet må inneholde minst to ustemplede sider. Du kan få problemer med innreise til Israel hvis du har stempler i passet fra Syria, Libanon, Iran eller Irak. Vennligst send kopier av sidene i passet der bildet og personopplysningene står, minst fem uker før avreise. Send med post, ikke med faks.
 
Vaksinasjoner og helse
Se over basisvaksinasjonen din og rådfør deg gjerne med fastlegen din eller vaksinasjonskontoret i god tid før avreisen. Se etter om du har en forsikring som dekker behandling i Israel, og hva den i så fall dekker. Transport hjem ved alvorlig ulykke/sykdom kan ellers bli svært dyrt. Husk å drikke mye vann i varmen. Ta med solkrem og solhatt.
 
Vær og klær
Israel har lange, varme og tørre somre (april–oktober) og milde vintre (november–mars). I de høyereliggende områdene som Jerusalem og Safed er det litt tørrere og kaldere om vinteren, og her kan det også bli litt kjølig på sene sommerkvelder, så det kan være en god idé å ta med en varm genser. Ta med behagelige sko, ettersom det blir en del gåing. Når man besøker hellige steder, bør man være mer sømmelig kledd og passe på at både armer og ben (inkl. knær) er dekket.
 
Valuta og veksling:
Man kan ta med en ubegrenset mengde med valuta i kontanter inn i Israel. Forex anbefaler at man veksler 75 % av reisekassen til israelske shekel (ILS) og resten til amerikanske dollar (USD) i kontanter. Veksle gjerne til deg et mindre beløp i shekel før avreisen. Reisesjekker anbefales ikke, da de kan være vanskelige å få vekslet inn. De vanligste kredittkortene som American Express, Visa og Mastercard er generelt akseptert. Du kan også ta ut kontanter i de fleste banker og fra minibanker med Visa eller Mastercard.
 
Transport og kommunikasjon:
Israel er et relativt lite land, og det er derfor lett å komme seg fra et sted til et annet på relativt kort tid. Kollektivtrafikken er behagelig, og du kan dra nesten hvor som helst til en rimelig pris. Imidlertid går det som regel ikke offentlig transport på sabbaten (fra solnedgang på fredag til solnedgang på lørdag). Det er ellers lett tilgjengelig lokal- og intercity-taxiservice over hele landet. Priser i byene blir satt i henhold til taksameter, men spør gjerne hvor mye den planlagte turen kan komme til å koste før du setter deg inn i drosjen. Mobiltelefonen virker i Israel, men spør gjerne operatøren din om kostnadene ved å bruke den på stedet.  Mange hoteller, restauranter og kafeer o.l. tilbyr Wi-Fi. For å kunne ringe fra offentlige telefoner i Israel, må du ha et magnetisk telefonkort («telecart»), som bl.a. kan kjøpes på postkontorene. Utøv en viss forsiktighet i trafikken, som kan være noe mer intens enn hjemme. Unngå reiser til urolige områder som Gaza.
 
Mat og drikke:
Israel har et stort og bredt gastronomisk utvalg av lokale spesialiteter og mat fra hele verden. Her kan man finne en spennende blanding av eksotiske smaker og trender. Eksempler på populære retter er f.eks. hummus, falafel og gulasj, men i Israel vil du alltid kunne finne noe for enhver smak og lommebok, takket være de mange internasjonale restaurantene. Ikke glem å nyte noen av landets saftige, solmodne frukter!
 
Shopping og gaver:
I Israel er det mange shoppingsentre og lokale markeder, der man finner alt fra eksotiske krydder, sølvsmykker, orientalsk konfekt og skjønnhetsprodukter fra Dødehavet til religiøse gjenstander. 
 
Andre opplysninger:   
Lokal tid: En time foran norsk vintertid. Israel har også sommer- og vintertid, men skifter ikke samtidig som Norge, så tidsforskjellen kan variere.
Elektrisitet: 220 V vekselstrøm. Adapter anbefales.
Språk: Israel har to offisielle språk: hebraisk og arabisk. De fleste israelere snakker godt engelsk.
Drikkepenger: I Israel er tips vanlig, og mange i servicesektoren er avhengige av tips til livets opphold.