Før avreise til Japan

en japansk hage med bro, Kyoto, Japan

Pass og visum
Norske statsborgere trenger ikke visum til Japan for kortere opphold enn 90 dager. Du får et stempel i passet ved innreise. Passet må være gyldig under oppholdet i Japan og inneholde minst to blanke sider. Ved ankomst i Japan kan man i sjeldne tilfeller bli bedt å om vise frem hjemreisebilletten. Siden 2007 blir man fotografert ved ankomst, og man blir bedt om fingeravtrykk.

Vaksinasjoner og helse
Før reisen til Japan anbefaler vi at du rådfører deg med lege eller helsestasjon. Se etter om du har en forsikring som dekker behandling i Japan, og hva den i så fall dekker. Transport hjem ved alvorlig ulykke/sykdom kan for eksempel bli ekstremt dyrt uten forsikring. Du må heller ikke glemme å ta med deg forsikringsdokumentene på reisen til Japan. Ta gjerne med et lite «førstehjelpssett» med plaster, hodepinetabletter o.l.

Vær og klær
Klimaet i Japan er ofte mildt og behagelig, med kjølige vintre og svært varme somre. Vintermånedene, særlig rundt nyttår, pleier å by på skyfritt vær i flere uker på rad, og det blir sjelden kaldere enn null grader. Juni og september er henholdsvis regntid og tyfonsesong. Høsten, som varer fra oktober til desember, og våren, mellom mars og mai, er de desidert beste tidene å besøke Japan på, da det er like behagelig overalt. Til hverdags er Japan like avslappet som overalt ellers, og restauranter med dressjakke- eller slipstvang er sjeldne. Ta med sko som er lette å ta av og på, ettersom du kan bli bedt om å ta dem av ved besøk på for eksempel helligdommer og enkelte restauranter.

Valuta og veksling:
Valutaen i Japan heter yen, og det er den eneste valutaen som brukes i landet. Norske kroner veksles til svært dårlig kurs. Det beste er å veksle en del før man reiser, f.eks. på Forex. Vel fremme i Japan kan du ta ut mer kontanter hvis du trenger det i 7-eleven-butikker og på postkontorer. Kredittkort aksepteres ikke overalt. Japan er fremdeles i stor utstrekning et kontantland, særlig når det gjelder små restauranter og butikker. Reisende anbefales å ta med nok av kontanter før reisen og et kredittkort i reserve. Kredittkort som godtas er: VISA, Mastercard/Cirrus og American Express.

Transport og kommunikasjon
Å reise kollektivt i Japan er relativt enkelt og svært effektivt. Kollektivtrafikk i Japan er arrangert i et sonesystem, d.v.s. at jo lengre du reiser, jo mer koster det. Billetter gjelder for enkeltreise, hvis man ikke kjøper dags- eller månedskort. Taxi i Japan er forholdsvis billig. Prøv likevel å unngå rushtiden i Tokyo eller Osaka, ettersom man kan risikere å bli sittende svært lenge i bilen. Ta alltid med et visittkort fra hotellet for turen tilbake. Ettersom Japan har et komplisert adressesystem uten gatenavn, vet ikke de fleste drosjesjåfører hvor de skal kjøre om man bare viser dem en adresse. Men de kjenner til tunnelbanestasjoner, hoteller, parker og museer, som kan angis som referansepunkter. Drosjer lyser rødt når de er ledige og grønt når de er opptatt. Ellers er tunnelbanen den smidigste måten å komme seg rundt på, spesielt i Tokyo og Kyoto.
Det japanske togpasset (www.japanrailpass.net) er den billigste måten for internasjonale turister å reise rundt i hele Japan med tog på. Det kan brukes på hele Japan Railways jernbanenettverk, inkludert shinkansen, bortsett fra super-ekspresstoget Nozomi-shinkansen. Den nesten like raske shinkansen, Hikari, er like behagelig for raske reiser. Pass kan fås for 7, 14 og 21 dager og må kjøpes i utlandet før ankomst i Japan. Det valideres den første dagen det brukes.
Tidligere var det ikke mulig å ringe med våre mobiltelefoner i Japan, men siden 2008 går det nå an å bruke telefoner med 3G-simkort. Vi anbefaler likevel at du kontakter abonnementsleverandøren din og spør om du kan bruke telefonen din i Japan. Mobiler med gamle kontantkort fungerer sjelden i Japan.

Mat og drikke:
På Japan-reisene våre er de fleste måltider inkludert. De ganger måltidene ikke er inkludert kan våre reisende enten kjøpe lunsj eller middag på hotellet eller på noen av de lokale restaurantene som ligger i nærheten. Guiden står til tjeneste med tips og informasjon. Et vanlig måltid utenfor hotellet er oftest billigere og koster rundt 150–250 kroner uten drikke. Hotellet byr ofte på middagsbuffet, og da ligger prisene på ca. 300–500 kr.
Under en reise til Japan merker man snart at det japanske kjøkkenet er i absolutt verdensklasse, og det sies at det er flere Michelin-stjerner i Tokyo enn i London, New York og Paris til sammen! Utvalget er enormt, enten du vil ha japansk, vestlig, indisk, kinesisk eller hurtigmat. I Japan skiltes det med dekorativ plastmat og pris i vinduet for å vise at det er et spisested. Det finnes også flere billige japanske hurtigmatsrestauranter, blant annet Yoshinoya, der man kan få ris med stekt kjøtt for ca. 25 kroner. Sushi spises billigst på rullebånd (ca. halv pris fra Norge), og slike sushirestauranter kalles «kaitenzushi». I Japan legger man ikke igjen tips på restauranter, da dette inkluderes i regningen. Vann kan drikkes uten problemer i Japan. På tradisjonelle japanske restauranter serveres ofte ulike sorter japansk te. Japan har også en rekke egenproduserte øl- og whiskysorter, blant annet Kirin, Asahi og Sapporo av øl og Santory av whisky.

Shopping og gaver:
Generelt ligger prisene på samme nivå som i Norge. Utvalget av varer er imidlertid uendelig mye større. Anbefalte kjøp på reise til Japan er kunsthåndverk, klær og elektronikk. Åpningstider er vanligvis mellom 10 og 19, men mange butikker og varemagasiner er åpne til 20 eller senere, også i helgene. I stedet er mange varemagasiner og butikker stengt en hverdag i løpet av uken. Banker er åpne mellom 09 og 15 mandag til fredag. Postkontorer er vanligvis åpne 09–17 på hverdager og 09–12 på lørdager. Overalt i Japan er det 24-timers såkalte «convenience-stores» (konbini på japansk). De største er 7–11, Lawson, Family Mart og Sunkus. De har et stort utvalg av alle slags hverdagsvarer, fra skrivesaker til hurtigmat. Alt er helt ferskt og billig.
Pruting er ikke vanlig, men det dukker opp store rabatter under billigsalgene om sommeren (juni–juli) og vinteren (desember–januar).
Det er mulig å kjøpe taxfree i autoriserte taxfree-butikker. Enkelte varer som koster mer enn 10 000 yen er skattefrie. Hvis du kjøper elektroniske produkter, må du være klar over at de kanskje ikke kan brukes i Norge.

Forskjellig:
Elektrisitet: Strømmen i Japan er 100 volt, 50 Hz i østlige Japan, 60 Hz i det vestlige. Apparater som kan stilles om til 110 volt pleier å fungere, men det krever en adapter til uttaket, fordi Japan, i likhet med USA, bruker flate terminaler. Adapter kan kjøpes her hjemme på for eksempel Clas Ohlsson. Man kan også ofte låne adapter gratis på hotellene.
Bagasje: Det hender av og til at innsjekket bagasje kommer på avveie. Pakk derfor viktige medisiner med legeattest i håndbagasjen. Det samme gjelder for verdisaker.
Lokal tid: Tidsforskjellen er åtte timer foran Norge (syv timer ved sommertid).
Språk: Japansk (99 %). Mange japanere forstår engelsk, men snakker helst ikke et språk de ikke behersker flytende.
Drikkepenger: Tips legges som regel ikke igjen i Japan, men et servicetillegg pleier å være inkludert i prisen.