Aserbadjsjan og Georgia

Holy Trinity Cathedral i Tbilisi, Georgien

Georgia og Aserbadjsjan ligger i Kaukasus mellom Det svarte hav og Det kaspiske hav. Den kaukasiske gjestfriheten er velkjent og vi kommer å merke den på vår reise i disse to landene. Hovedstadene Baku og Tbilisi er eksotiske plasser for oss med mange spennende og uventede opplevelser. I Baku tar vi en båttur på Det kaspiske hav og i Tbilisi nyter vi den sjarmerende gamlebyen. Ute på landsbygda får vi oppleve de mest fantastiske og varierte omgivelser. Vi får se de snøkledde toppene i Kaukasuskjeden og vi reiser gjennom grønne og frodige daler langs elvekanaler. Vi stopper i middelalderlignende byer, ser spor av den gamle zoroastriske religionen, besøker katedraler og kloster, beundrer 20000 år gamle steinhugginger, deltar i vinsmaking og spaserer rundt blant unike arkitektoniske byggverk. Bli med oss på en reise til det nye og et annerledes Kaukasus!

Dag 1: Reise til Aserbajdsjan
Flyreise til Baku, hovedstaden i Aserbajdsjan. Måltider er inkludert ombord på langflyvningen.

Dag 2: Baku
Vi ankommer til Baku midt på natten. Transfer til hotellet og innsjekking. Vi sover ut og nyter vår frokost i ro og fred før vi starter vår rundtur i Baku. Baku ligger ved Det kaspiske hav og er den største byen i hele Kaukasusregionen. Vi starter med et besøk i gamlebyen med Shirvanshaenes palass. Fra palasset har landet vært styrt fra urgamle tider. Området ble et UNESCO verdensarv i år 2000. Vi spaserer gjennom trange smug og kommer etterhvert til Jomfrutårnet som har en strålende utsikt over Det kaspiske hav. Området er kjent for sin produksjon av matter,  og vi besøker et museum der vi får et innblikk i matteknytingens edle kunst. Deretter tar vi en spasertur langs Baku Boulevard, den nest lengste gaten i Europa, ned til piren der vi går ombord på en båt som tar oss med på en tur på Bakubukten. Ombord får vi lære oss både fakta og myter om Det kaspiske hav, verdens største innsjø. På kvelden nyter vi en herlig velkomstmiddag. Overnatting i Baku.

Dag 3: Baku
Man har kjent til at det har blitt funnet olje her helt siden 700-tallet og på slutten av 1800-tallet grunnla Alfred Nobels bror Nobel Brothers Petroleum, som er en av grunnene til at Sverige og Norge har Nobelprisen. Vi innleder dagen med et besøk ved Nobelbrødrenes hjem. Aserbajdsjan ble tidlig kalt for ”Den hellige ildens land”. Vi fortsetter til den lille forstaden Surakhany og deretter til Ateshgah, Ilddyrkernes tempel. Her har det en gang vært flere tempel der naturgass har sivet opp gjennom bakken som har begynt å brenne i kontakt med oksygen. Filosofen Zarathustra grunnla den tidlige monoteitiske religionen zoroastrinismen for 2600 år siden. Trolig fikk han idéen om ilden som en liknelse for Gudsmysteret når han så alle flammene som kom opp av jorden. Det velbevarte Ateshga ble bygget over et slikt flammehull og en ”evig ild” brant lenge her. Når islam ble introdusert i regionen ble de zoastriske templene ødelagt og mange tilhengere flyktet til India. På 1600- og 1700-tallet ble templet oppbygd igjen av indiske kjøpmenn og plassen ble et mål for pilgrimer fra India. Men alt har en slutt og når naturgassen tok slutt i 1880 sluttet pilgrimene å komme hit. I dag er templet åpent igjen, nå for turister og med kunstige flammer. Her finnes også et interessant museum i de små munke- og pilgrimscellene som gir et godt innblikk i den zoroastriske religionen. Etter lunsj drar vi videre til Gobustan. Dette område var for veldig lenge siden bebodd av steinalderfolk. Som vitnesbyrd finnes det mer enn 6000 klippemalerier der en del av disse er opp til 40000 år gamle. Man kan føle seg forflyttet til en annen verden når man ser disse bildene av dyr, mennesker, rituelle danser, båter med romenn, kamelkaravaner og mye annet. Plassen har stått på UNESCO’s verdensarvsliste siden 2007. Overnatting i Baku.

Dag 4: Baku – Sheki
For at vi skal kunne sammenligne landenes vinproduskjon senere på reisen besøker vi en Aserbajdsjansk vingård før vi tar oss fra Baku med vår buss til den gamle karavanbyen Sheki. Byen ligger i det nordlige Aserbajdsjan i fjellskråningene ved Kaukasusfjellene. Sheki var lenge kjent som sentrum for handel med silke og det var et viktig kuntepunkt på den gamle Silkeveien mellom Kina og Europa. På veien hit har vi en flott utsikt over det vakre landskapet med Kaukasusfjellene i forkant. I Sheki besøker vi først Khanens sommerpalass, Xan Sarai, fra 1700-tallet. Her beundrer vi alle de flotte freskene, mosaikkene og de utsøkte glassmaleriene. I byens historiske museum får vi ytterligere på områdets høye kulturelle nivå og gode håndverkstradisjoner med fantastiske og spennende gjenstander fra forskjellige tidsepoker. I den lille byen Kish får vi se en albansk kirke som anses å være 1500 år gammel. Om du får tid til oversk kan man med fordel spaserer rundt på egen hånd i denne lille trivelige byen. I de gamle bydelene kan man se håndverkere som gjerne viser opp sine gjenstander i tre eller glass. Dagens middag består av lekkerbiskner fra det azeriske kjøkkenet. Overnatting i Sheki.

Dag 5: Sheki – Telavi
Etter frokost fortsetter ferden og vi forlater Aserbajdsjan for å reise til nabolandet Georgia. Midt på dagen kommer vi frem til byen Telavi som ligger i Georgias berømte vindistrikt. Vi skal selvfølgelig gjøre oss kjent med georgisk vin og tar oss derfor til byen Tsinandali. Vi besøker Tsinandali Museum for å lære oss mer om den berømte georgiske poeten Alexander Chavchavadze. Han levde på første halvdel av 1800-tallet og arvet hele byen av sin far. Alexander rustet opp godset og gjorde det om til et palass med en stor flott hage. Her underholt han utenlandske gjester med musikk, leksjoner og serverte de fine vinene som ble utvinnet av druer som var dyket på hans marker. Vi fortsetter deretter til vingården Numisi der vi spiser middag og smaker på viner. I den nåværende byen Telavi finnes det også flere gamle bygninger, militære fort og hus fra forskjellige tidsepoker. Arkitekter og kunsthisorikere mener at Telavi er den mest ”middelalderske” av alle byene i landet. Vi gjør en liten rundtur for å se noen av disse bygningene før vi drar til Kisikhevi for å overnatte på en annen vingård. Overnatting i nærheten av Telavi.

Dag 6: Telavi – Signagi – Tbilisi
I dag drar vi ut i Telavis omgivelser og første stopp er ved Bodbeklosteret med Sanka Ninos grav. Den hellige Nino var en jomfru fra Kappadokia som omvendte det georgiske folket til kristendommen på 300-tallet. Hun har blitt en av de mest ærede helgener i den georkisk-ortodokse kirken, og hit kommer ofte pilgrimer fra forskjellige deler av den ortodokse kristendommen. Signagi ligger vakkert til i en fjellskråning og byens sentrum ligger på åser med flott utsikt over Alsanidalen. Rundt Signagi løper det en fem kilometer lang mur med 23 tårn. På rundturen får vi se mange av de fine og historiske bygningene i den gamle bydelen. Byen er kjent for sin vakre arkitektur. På ettermiddagen fortsetter vi til Tbilisi, Georgias hovedstad. Tbilisi har drøyt en million innbyggere og ble grunnlagt på 400-tallet av Vakhtang Gorgasali, som var konge i det daværende iberiske riket. På 500-tallet ble Tbilisi hovedstad. I dag er byen et viktig industrielt, sosialt og kulturelt sentrum for Georgia. Vi besøker Old Tbilisi Sulfur Baths og Shardeni Street før vi sjekker inn på vårt hotell. Overnatting i Tbilisi.

Dag 7: Tbilisi – Kazberg – Tbilisi
I dag drar vi til den berømte ”Georgian Military Highway”. Det er en fjellvei som går over Kaukasusfjellene og forbinder Tbilisi i Georgia med den russiske byen Vladikavkaz i Nord-Ossetia. Veien svinger seg ofte i dype kløfter med skyhøye fjell omkring. Vi kjører gjennom dette flotte landskapet og kommer etter en times ferd til Ananuri og det store slottskomplekset som ligger med vakker utsik over Aragvielven. Her finnes en samling med beømte ariktektoniske byggverk fra sen middelalder; et fort, to kirker, et vakttårn, et fengsel og flere sekulære bygninger samt slottskomplekset som var en del av forsvaret ved Georgias nordre grense. Et stort antall kamper har blitt utkjempet her under århundrenes løp. Vi fortsetter og kommer etterhvert til den lille byen Kazbegi. Byen er omgitt av majestetiske fjell og hit valfarter fjellklatrere fra hele verden. Fra byens sentrum har man en imponerende utsikt, med Holy Trinity Church i forgrunnen mot det mektige Kazbergfjellet som er 5047 meter høyt. Ifølge en legende lå Prometheus fastlenket på dette fjellet. Vi kommer til Tbilisi sent på ettermiddagen. Overnatting i Tbilisi.

Dag 8: Tbilisi – Mtskheta – Tbilisi
I Tbilisi finnes det små, svingete smug med flere små g gamle kirker og hus med vakre, gammeldagse balkonger. På formiddagen besøker vi en skole og det etnografiske museum med tradisjonelle hus fra hele Georgia. Etter lunsj drar vi de ca. 20 kilometrene nordover til Mtskheta, den gamle hovedstaden i det daværende iberiske riket fra ca. 400 f.Kr. til ca. 400 e.Kr. Det var her georgierne tok til seg den kristne læren i år 326. Plassen er ansett for å være en av de eldste kontinuerlig bebodde byene i verden, og takket være dette ble Mtskheta utnevnt til et UNESCO verdensarv i 1994. Vi skal besøke to av de mest berømte kristne byggverkene i Georgia. Først besøker vi Jvariklosteret fra 500-tallet og deretter Svetitschoveli-katedralen, også kjent som ”Den livgivende kolonnens katedral”, fra 1000-tallet. Begge bygningene er eksempel på det høye kunstneriske og kulturelle nivået på den tiden. Inne i katedralen leder trapper fra sakrestiet opp till hvelvet med sine hemmelige rom der man gjemte kirkens skatter fra fientlige anfall. Avskjedsmiddagen spiser vi når vi kommer tilbake til Tbilisi på en tradisjonell georgisk restaurant mens vi nyter klassisk folkemusikk. Overnatting i Tbilisi.

Dag 9: Hjemreise fra Georgia
Flyreise til Norge med ankomst samme dag. Måltider er inkludert på langflyvningen.