Kaukasus

fjell i caukasus

Bli med på en spennende reise til de tre kulturlandene Aserbajdsjan, Georgia og Armenia i det fascinerende Kaukasia, området mellom Svartehavet og Det kaspiske hav, og grenselandet mellom Europa og Asia. Kaukasia byr på utrolige naturopplevelser og områdets rike historiske arv, og ulike folkegrupper har gitt denne regionen kulturelle særpreg som du ikke finner noe annet sted. Landene skiller seg imidlertid mye fra hverandre på mange måter, og rundreisen gir derfor et interessant innblikk i det kulturelle mangfoldet som preger hele Kaukasus. Reisen byr på fantastiske utsikter, spektakulære historiske og religiøse byggverk, eldgamle fortidsminner og idylliske vingårdslandskap i det som må være et av verdens mest naturskjønne, interessante og gjestfrie områder.

Dag 1: Reise til Aserbajdsjan
Vi flyr til Baku – Aserbajdsjans hovedstad og den største byen ved Det kaspiske hav. Etter ankomst til Baku drar vi rett til hotellet vårt. Overnatting i Baku.

Dag 2: Shirvan-sjahenes palass og Jomfrutårnet
Vi begynner dagen med å besøke Gamlebyen i Baku. Gamlebyen inneholder eksempler på zoroastrisk, arabisk, persisk, ottomansk og russisk innflytelse, som til sammen har etterlatt seg en unik kulturarv. Vi besøker Jomfrutårnet og Shirvan-sjahenes palass, som er et av Aserbajdsjans arkitektoniske perler. Området med sine historiske severdigheter er oppført på Unescos verdensarvliste. Vi besøker Bakus teppemuseum og drømmer oss bort i de vakre aserbajdsjanske teppene. Landet er viden berømt for sine vakre tepper, og i 2010 ble de aserbajdsjanske teppene også oppført på Unescos verdensarvliste som enestående kulturobjekter. Overnatting i Baku.
 
Dag 3: Gobustan kulturlandskap med helleristninger
Vi forlater Baku for å begi oss til de unike arkeologiske severdighetene i Gobustan Rock Art Cultural Landscape. Kulturlandskapet med den spennende stenkunsten står oppført på Unescos verdensarvliste, og i området er det over 6000 helleristninger som forestiller mennesker, dyr, krigsscener og rituelle danser. Bildene gir et fascinerende innblikk i hvordan livet artet seg i det forhistoriske Kaukasus for 5000–40 000 år siden. Etter besøket reiser vi videre til den lille byen Sheki, som ligger vakkert til ved foten av Kaukasusfjellene i nordvestre Aserbajdsjan.  Overnatting i Sheki.
 
Dag 4: Sheki – Georgia
Om morgenen går reisen videre over grensen til Georgia. Ved lunsjtid besøker vi en bondegård og får nyte et tradisjonelt måltid og lokal vin. Deretter besøker vi en 300 år gammel vinkjeller, der vinen i henhold til tradisjonen lagres i kveri (store leirkrukker som graves ned i bakken). Vi får vite mer om områdets vinproduksjon og får selvfølgelig sjansen til å smake på de ravgule, aromatiske vinene. Deretter besøker vi slottet i Gremi, som en gang i tiden var en stor handelsby og kongelig residens. Overnatting i den sentrale byen Telavi.
 
Dag 5: Mtskheta
Tidlig om morgenen besøker vi et lokalt grønnsakstorg og deretter en gård med egen vinkjeller («marani» på georgisk). Vin er blitt dyrket i Georgia i uminnelige tider, og vi smaker på lokalprodusert vin som er fremstilt på tradisjonelt vis. Vi fortsetter til Mtskheta, en av Georgias eldste byer. I antikken var Mtskheta hovedstad i det kaukasiske kongedømmet Iberia, og byen har vært et religiøst senter i landet siden kristendommen ble innført på 300-tallet. Den georgiske ortodokse kirken har til og med erklært byen som hellig. Vi besøker Jvari-klosteret og Svetitskhoveli-katedralen, trolig det mest kjente komplekset av de mange religiøse byggverkene med verdensarvstatus i byen. Reisen går videre langs den berømte georgiske militærveien. Vi begir oss til byen Gudauri i de dramatiske Kaukasusfjellene. Overnatting i Gudauri.
 
Dag 6: Kazbegi
Fra Gudauri reiser vi langs elven Tergi til den sentrale landsbyen Kazbegi. Ruten er spektakulær med fantastiske utsikter. Fra Kazbegi kjører vi med firehjulsdrevne biler gjennom daler med storslagen natur til Gergeti treenighetskirke, som ligger på 2170 meter over havet. Hvis været tillater det, kan man få et glimt herfra av en av de høyest beliggende isbreene i Kaukasus, Mount Kazbegi (5047 m.o.h.). I Kazbegi besøker vi et lokalt kunst- og kulturhus, der vi får se hvordan georgisk filt blir produsert.  Overnatting i Kazbegi.
 
Dag 7: Uplistsikhe og Gori
Uplistsikhe («Herrens fort») i Øst-Georgia er en forlatt by, delvis hugget inn i fjellene ved elven Mtkvari. Arkeologer og historikere mener at Uplistsikhe er en av Georgias desidert tidligste bydannelser, som hadde stor politisk og religiøs betydning i antikken.  Da regionen ble kristnet, begynte byen imidlertid å miste sin betydning. På 1200-tallet ble byen til slutt helt forlatt. Det eneste som står igjen er stenarkitekturen som vokste frem gjennom århundrene. Etter at vi har besøkt Uplistsikhe reiser vi til Gori, Josef Stalins hjemby.  Her besøker vi Stalinmuseet, som blant annet har bevart trestua der Stalin ble født og tilbrakte sine første år. Sent på ettermiddagen kommer vi frem til Akhhaltsikhe, der vi overnatter.     
 
Dag 8: Huleklosteret i Vardzia, Ejmiatsin og Jerevan
Vi besøker først huleklosteret i Vardzia, som er gravd inn i foten av fjellet Erusheti i Sør-Georgia. Klosteret vedlikeholdes i dag av et lite antall dedikerte munker. Etter en times reise passerer vi grensen til Armenia. Vi besøker Ejmiatsin-katedralen, Armenias eldste kristne helligdom, som ble oppført tidlig på 300-tallet. Overnatting i Armenias hovedstad Jerevan.
 
Dag 9: Garni og Geghard
Vi begynner dagen med å besøke Matenadran-museet i Jerevan, kjent for sine unike samlinger av eldgamle dokumenter, manuskripter og bøker. Senere besøker vi minnesmerket Tsitsernakaberd, som er dedikert til alle som døde i det armenske folkemordet i 1915. Vi fortsetter til landsbyen Garni med sitt godt bevarte hellenistiske tempel, trolig oppført i det første århundre  e.Kr.  Vi drar videre til klosteret i Geghard, som ble bygget på 300-tallet. Klosterkomplekset har sin nåværende form etter århundrer med endringer og har et hovedkapell fra tidlig på 1200-tallet. Stedet med sine helligdommer og gravkamre, mange hugget inn i fjellet, er imidlertid spesielt kjent for sin godt bevarte armenske klosterarkitektur fra middelalderen, som er omgitt av bratte stup i et naturskjønt landskap. Geghard står på Unescos verdensarvliste. Vi vender tilbake til Jerevan, der vi overnatter.
 
Dag 10: Khor Virap og Areni
Vi legger igjen hovedstaden bak oss og reiser gjennom landsbyer, vingårder og vakre omgivelser til det høye fjellet Ararat (5137 m.o.h.). I følge første Mosebok strandet Noas ark på toppen av fjellet, og Noa var den første som anla en vingård. Etter å ha besøkt Khor Virap-klosteret ikke langt fra grensen til Tyrkia, besøker vi en vingård i landsbyen Areni, som er spesielt kjent for sin vinproduksjon. Etter lunsj besøker vi Noravank-klosteret fra 1200-tallet, som ligger vakkert til på en smal fjellovergang med bratte fjellvegger. Overnatting i byen Goris.  
 
Dag 11: Khndzoresk og Tatev
Etter at vi har spist frokost, drar vi til hulebyen i Khndzoresk. Landsbyen består av både naturlige huler og huler som er hugget ut av fjellet. Hulelandsbyen ble forlatt i 1950-årene, men har hatt en befolkning på flere tusen mennesker. Landsbyen hadde til og med to kirker og flere skoler. Enkelte deler av samfunnet kunne bare nås ved hjelp av stiger eller tau. Vi reiser videre til Tatev-klosteret ved randen av en dyp elvedal. Klosterkomplekset fra 800-tallet er det største i Armenia. «Wings of Tatev», en taubane mellom Tatev og det lille samfunnet Halidzor, er verdens lengste taubane bygget i én seksjon. Om ettermiddagen vender vi tilbake til Jerevan. Overnatting i Jerevan.
 
Dag 12: Sevan og Haghpat
I dag reiser vi til Sevansjøen, verdens nest største ferskvannsinnsjø. Etter en kort stopp på Sevanavank-klosteret for å se den fantastiske utsikten over sjøen, fortsetter vi til Haghpat. Klosterkomplekset i Haghpat, som ble bygget på slutten av 900-tallet, er et av de beste eksemplene på armensk arkitektur og står på Unescos verdensarvliste. Ferden går videre, og sent på ettermiddagen kommer vi frem til Georgias hovedstad Tbilisi, der vi overnatter.
 
Dag 13: Tbilisi
Dagen starter med en rundtur i Tbilisis gamleby. Vi vandrer i de små, krokete smugene og passerer Metekhi-kirken, synagogen og Sioni-katedralen. Vi kommer frem til Fredsbroen, som strekker seg over elven Kura. Vi ser den berømte statuen Kartis Deda («Mor Kartlien»), som er blitt et slags symbol for byen. Vi går ned bakkene til oldtidsfestningen Narikala og får se en vakker utsikt over Tbilisis gamleby. Resten av dagen er fri til å oppdage byen på egen hånd.  Hvorfor ikke besøke gamlebyen med sine små butikker og koselige restaurant- og barkvarter? Overnatting i Tbilisi.
 
Dag 14: Hjemreise fra Tbilisi
Etter frokost drar vi til flyplassen for å fly hjem til påstigningsstedet.


AVREISE HEMKOMST AVREISE FRA PRIS FLYSELSKAP ANMERKNING BESTILING
2020-09-15 2020-09-28 Oslo 24 500
Turkish Airlines Åpent Bestill her
2020-10-13 2020-10-26 Oslo 24 500
Turkish Airlines Åpent Bestill her
2021-04-27 2021-05-10 Oslo 24 800
Turkish Airlines Åpent Bestill her
2021-05-25 2021-06-08 Oslo 24 800
Turkish Airlines Åpent Bestill her
2021-09-21 2021-10-04 Oslo 24 800
Turkish Airlines Åpent Bestill her
2021-10-19 2021-11-01 Oslo 24 800
Turkish Airlines Åpent Bestill her

Prisene er basert på nåværende (2019-01-09) kjente kostnader og valutakurser. Vi reserverer oss for endringer av disse. Vi reserverer oss også for at programmet kan bli gjennomført i en annen rekkefølge og til bytte av likeverdige hotell.

Alt dette er inludert i reisens pris:
Flyreise til Baku
Flyreise tilbake fra Tbilisi
Alle flyskatter
Hotell med frokost
Helpensjon
Utflukter inkludert entréer i.h.h.t. program
Engelsktalende lokalguider
Svensktalende reiseleder

Kan bestilles mot tillegg:
Enkeltrom 4 500 kr.
Avbestillingsforsikring: 6% av reisens pris

Prisen inkluderer ikke:
Visum til Aserbajdsjan
Tips til lokalguider og sjåfører ca. USD 55 per person