Bhutan og India

Taj Mahal i Agra, India

Bhutan er et land med storslagen natur, praktfull kultur og en dyptgående åndelighet som farger alle aspekter av innbyggernes hverdag. Bhutan, eller Tordendragens land, som det spirituelle kongedømmet også kalles, var lenge et lukket kongedømme. Men etter den kongelige kunngjøringen om at landet skal moderniseres forsiktig og under kontrollerte former, står døren på gløtt for begrenset turisme. I Bhutan besøker vi hovedstaden Thimpu, den gamle hovedstaden Punakha og den vakre Paro-dalen. På denne reisen får du ikke bare en sjanse til å besøke dette fascinerende landet der de store turiststrømmene ennå ikke har nådd; du får også anledning til å besøke noen av Indias viktigste severdigheter, som Taj Mahal, i løpet av en rundtur langs den berømte ruten Delhi, Agra og Jaipur. Reisen begynner og avsluttes i Indias hovedstad New Delhi.

Dag 1: Reise til New Delhi
 Måltider er inkludert om bord på den lange flyturen.

Dag 2: New Delhi
Ankomst tidlig om morgenen. Vi tar en rundtur i byen og besøker både gamle og nye Delhi. Vi besøker Qutb Minar, verdens høyeste teglsteinsminaret, ser den vakre Gate of India, parlamentsbygningene og ambassadeområdene før vi fortsetter til byens gamle deler. Her får vi se Indias største moské, Jama Masjid, de travle basargatene rundt Chandni Chowk, og til slutt Raj Ghat, et minnesmerke over Mahatma Gandhi. Om kvelden samles vi til en velkomstmiddag. Overnatting i New Delhi.

Dag 3: New Delhi – Thimphu
Fra New Delhi flyr vi nå til Bhutan, Tordendragens land, som lenge var helt stengt for turister. Vi lander i Paro, der landets internasjonale flyplass ligger, og reiser gjennom et frodig Himalaya-landskap til Bhutans hovedstad Thimphu. Byen er sete for den bhutanske kongemakten og bosted for landets helligste lamaer. Overnatting i Thimphu.
  
Dag 4: Thimphu
Thimphu er riktignok Bhutans største by, men gir likevel inntrykk av småby og eksotisk sjarm. Thimphu er for eksempel den eneste hovedstaden i verden som mangler trafikklys! Etter frokost besøker vi King’s Memorial Chorten, en stupa oppført i 1974 for å hedre minnet om kong Jigme Dorji Wangchuck, som var den første regenten til å åpne landet mot omverdenen og forsiktig sette i gang enkelte reformer og moderniseringsprosjekter. Deretter besøker vi nasjonalbiblioteket med sine digre samlinger med buddhistiske skrifter og fortsetter så til kunstskolen Choki Traditional Art School, som er berømt for sine utsøkte thangka-malerier – en type ikoner som er vanlige i tibetansk buddhisme. Om formiddagen besøker vi også Institutt for tradisjonelle medisintjenester for å få en innføring i bhutansk legekunst. Ettermiddagen er åpen for utforskning av byen på egen hånd. Overnatting i Thimphu.
 
Dag 5: Thimphu
Etter frokost besøker vi en papirmaker som lager produktene sine for hånd på tradisjonelt vis. Deretter får vi se en av verdens største Buddha-statuer, den forgylte Buddha Dordenma, som er 51 meter høy og sies å spre lykke og fred. Vi fortsetter til det majestetiske Tashichho Dzong (Thimphu Dzong). Klosterkomplekset med sin utsøkte arkitektur er i dag sete for kongen av Bhutan og hans regjering. Etter lunsj besøker vi et grønnsaktorg der folk fra landsbyene kommer for å selge jordbruksproduktene sine. Mange av bodene selger dessuten husholdningsartikler og håndverk. Overnatting i Thimphu.
 
Dag 6: Thimphu – Punakha  
Etter frokost reiser vi gjennom Himalayas vakre landskap til den gamle hovedstaden Punakha. Vi stopper for å spise lunsj på fjellpasset Dochu La på over 3000 meters høyde. I klarvær er det en fantastisk utsikt over landskapet herfra. Ferden fortsetter ned mot Punakha-dalen gjennom eventyrlige skogområder med bartrær og vill rododendron. På veien besøker vi buddhisttempelet Chimi Lhakhang, kjent for sine falliske symboler som brukes i tantriske ritualer for å velsigne kvinner som ønsker å bli gravide. Overnatting i Punakha.
 
Dag 7: Punakha
Punakha var Bhutans hovedstad frem til midten av 1950-tallet. Byens fremste severdighet er det store, befestede klosteret Punakha Dzong. Denne typen befestet klosterkompleks (dzong) er vanlig i både Bhutan og Tibet. De ble bygget som sentre for religion og siviladministrasjon, men fungerte også som viktige handelsstasjoner i Himalaya. Punakhas dzong anses for å være det vakreste og mest imponerende i hele Bhutan. Etter å ha besøkt det befestede klosteret, reiser vi nordover gjennom dalen. Vi går en tur gjennom landlig idyll til stupaen Khamsun Yulley Namgyal Chorten, som ligger på en høyde med praktfull utsikt over området. Overnatting i Punakha.
 
Dag 8: Punakha – Paro
Etter frokost vender vi tilbake til Paro, der vi besøker Bhutans lille nasjonalmuseum, som ligger i et gammelt vakttårn fra 1600-tallet. Deretter går vi en kort tur til det befestede klosteret Rinpung dzong med sin vakre arkitektur. Overnatting i Paro.
 
Dag 9: Paro (Taktsang-klosteret)
Etter frokost tar vi en tur ca. 10 km nord for Paro til Taktsang-klosteret («Tigerredet»), som ligger på en klippe 3200 meter over havet. Herfra er det en storslagen utsikt over Paro-dalen nedenfor. Klosteret, som stammer fra 1600-tallet, er med sin spektakulære beliggenhet en av Bhutans fremste severdigheter. For dem som vil gå hele veien opp til klosteret, tar fotturen ca. 2–3 timer. Stien er behengt med bønneflagg og byr på fantastiske naturopplevelser. Ikke glem komfortable sko, og ta gjerne med en vandrestav! Overnatting i Paro.
 
Dag 10: Paro – New Delhi
Om morgenen flyr vi tilbake til New Delhi. Resten av dagen er fri til eget program. Overnatting i New Delhi.
 
Dag 11: Delhi – Jaipur
Etter frokost reiser vi med buss til Jaipur, den livlige hovedstaden i delstaten Rajasthan. Etter ankomst er det ledig tid til egne aktiviteter. Det er også tid til shopping i denne tradisjonsrike handelsbyen der reisende på Silkeveien før i tiden byttet til kamel for å ta seg gjennom Rajasthans ørkenområder på ferden til dagens Pakistan. Overnatting i Jaipur.
 
Dag 12: Jaipur
Etter frokost besøker vi den berømte Amber-festningen som ligger rett utenfor Jaipur. Festningen, som er oppført i rød sandsten og marmor, er et fantastisk syn med sine mektige, beskyttende murer som speiler seg i Moala-sjøen nedenfor. Vi kjører opp til festningen med jeep og vandrer rundt gjennom fortet og beundrer dets vakre interiør med ypperlige veggmalerier, elfenbensintarsia og mosaikk. Festningen stammer fra 900-tallet og står oppført på Unescos verdensarvliste. Vi beskuer det fabelaktige Hawa Mahal («Vindenes palass») i rød og rosa sandsten og fortsetter til City Palace, som er den nåværende maharajaens residens. Hvis flagget er oppe, er han hjemme! Deler av palasset er gjort om til museum med samlinger av kunst, tepper og våpen. I nærheten ligger det merkverdige Jantar Mantar-observatoriet, der vi blant annet får se det 27 meter høye soluret. Overnatting i Jaipur.
 
Dag 13: Jaipur – Abhaneri – Agra
Etter frokost reiser vi til Fatehpur Sikri («Seiersbyen») som ble oppført i 1500-tallets andre halvdel etter at stormogulen Akbar den store hadde forsterket og utvidet riket sitt. Fatehpur Sikri fungerte som stormogulens hovedstad i en tiårsperiode før byen til slutt ble forlatt. Men de storslagne bygningene med sin flotte arkitektur stod igjen til ettertiden. «Seiersbyen» med sitt vakre palassområde og store moské står på Unescos verdensarvliste. Vi drar deretter til byen Agra, der vi overnatter.
 
Dag 14: Agra
Etter frokost besøker vi det storslåtte Taj Mahal, Indias kanskje mest berømte bygning, som står på Unescos verdensarvliste med begrunnelsen: «Et universelt beundret mesterverk blant verdens kulturarv». Det palasslignende mausoleet stod ferdig i 1631 og ble bygget etter ordre fra stormogulen Shah Jahan til minne om hans elskede kone Mumtaz Mahal, som døde i barsel. Vi passer også på å besøke Itmad-ud-Daulahs gravmonument, som ble reist rundt 1620, før vi avslutter dagen med et besøk til Agra Fort. Fortet ligger i Agras gamle by og ble bygget i rød sandsten i løpet av den siste halvdelen av 1500-tallet. Det gamle forsvarsverket er fantastisk vakkert og minner kanskje mer om et palass en et fort bak forsvarsmurene. Overnatting i Agra.
 
Dag 15: Agra – Delhi
Etter frokost legger vi Agra bak oss for å ta fatt på en ca. fem timer lang, spennende bussreise gjennom Rajasthan til New Delhi. Etter ankomst til New Delhi er dagen fri til å oppdage byen på egen hånd eller bare slappe av på hotellet. Spør gjerne lokalguiden om interessante steder å besøke. Overnatting i New Delhi.
 
Dag 16: Hjemreise fra New Delhi
Overføring til flyplassen og hjemreise til påstigningsstedet. Måltider er inkludert om bord på den lange flyturen.


AVREISE HEMKOMST AVREISE FRA PRIS FLYSELSKAP ANMERKNING BESTILING
2020-10-13 2020-10-28 Oslo 35 600
Finnair Åpent Bestill her

Prisene er basert på nåværende (2019-07-08) kjente kostnader og valutakurser. Vi reserverer oss for prisendringer.

Alt dette er inkludert i prisen:
Flyreise til Delhi t/r
Flyreise Delhi – Paro tur/retur
Alle flyskatter.
Hotell med frokost
Helpensjon
Utflukter i henhold til program
Engelsktalende lokalguider
Svensktalende reiseleder

Bestilles mot tillegg:
Enkeltrom: 5 000 kr.
Avbestillingsforsikring: 6% av reisens pris

Prisen inkluderer ikke:
Visum til India og Bhutan
Tips til lokalguider og sjåfører ca. USD 70 per person