Georgia

Signaghi i regionen Kakheti, Georgia

Stadig flere reisende har begynt å oppdage det vakre Georgia og alt dette fascinerende landet i det eksotiske Kaukasus har å by på. Her finner du vakre fjellandskap med snødekte topper og et kulturmiljø sterkt preget av den georgisk-ortodokse kirke. Georgia var tidligere en sovjetrepublikk, men har siden uavhengigheten i 1991 kommet stadig nærmere EU og USA. Landet har gjennomgått en mengde politiske og økonomiske reformer og er i dag en relativt velstående nasjon og et trygt reisemål for turister. Befolkningen er kjent for sin gjestfrihet, og det georgiske kjøkkenet er ofte en velkommen overraskelse. For eksempel er khachapuri, Georgias rustikke «ostebrød», er en sann delikatesse! Det lokale kjøkkenet byr på mye som du sikkert aldri har smakt før. Dessuten – Georgia har alltid vært kjent for sin vinproduksjon, og du bør ikke gå glipp av å prøve noen av de tradisjonelt fremstilte sortene. Her finner du håndverksmessig produserte viner av høy kvalitet – unike vinsorter du ikke finner noe annet sted.  Bli med på en reise som tar deg med til noen av Georgias vakreste og mest interessante severdigheter, som hovedstaden Tbilisi, den vakre gamle kulturbyen Mtskheta, hulebyen Uplistsikhe, Stalin-museet i Gori (Stalins fødeby) og sjarmerende vingårder i landlig georgisk idyll.

Dag 1: Fly til Tbilisi (Georgias hovedstad)
Reise til Tbilisi og overføring til hotellet.
 
Dag 2: Tbilisi
Tbilisi ligger fantastisk vakkert til i en dal omgitt av høye fjell. Gjennom århundrene har Tbilisi blitt styrt av flere fremmede makter, som gjennom historiens gang har ønsket å kontrollere byen på grunn av dens viktige strategiske beliggenhet. Her gikk i sin tid de viktige handelsveiene mellom Asia og Europa, og her møttes øst og vest. Etter frokost tar vi en tur til fots i de eldre delene av byen med sine svingete smug og vakre, gamle bebyggelse. På turen ser vi blant annet Metekhi-kirken, som stammer fra 400-tallet. Tbilisi er en sjarmerende blanding av gammelt og nytt, og her finner du også spennende moderne arkitektur og utelivsdistrikter med barer og kafeer. Vi tar taubanen til Nariqala-fortet, som ligger på en høyde ovenfor byen og byr på en vidunderlig utsikt over omgivelsene. Vi ser det berømte monumentet Kartlis Deda (Kartliens mor), en statue som symboliserer den georgiske nasjonalkarakteren. I venstre hånd holder hun en bolle med vin for å hilse dem som kommer som venner. I høyre hånd holder hun et sverd for å kunne forsvare seg mot dem som kommer som fiender. I Georgia vil du bli møtt av vinglass hvor du enn går! Under byvandringen passerer vi også området Abanotubani med sine berømte badeanlegg med svovelholdig vann, som har vært i bruk i flere hundre år. Overnatting i Tbilisi. (Frokost og lunsj.)
 
Dag 3: Tbilisi – Sighnaghi – Tbilisi
Etter frokost venter en utflukt til Kakheti-regionen, som er viden kjent for sin vinproduksjon. Området er svært vakkert med grønne daler og de snødekte Kaukasus-fjellene som ruver i det fjerne. På turen får vi høre om Kaukasus’ historie og georgisk kultur og lokale tradisjoner, og vi får også anledning til å nyte god vin og mat! I løpet av denne dagsturen er vi innom Bodbe kloster og besøker den romantiske byen Sighnaghi, som er kjent for sin karakteristiske 1700-tallsbebyggelse og vakre beliggenhet med utsikt over Alazani-dalen og Kaukasus-fjellene. Ved lunsjtid besøker vi en bondegård og får nyte et rustikt måltid og lokal vin. Deretter avlegger vi et besøk i landsbyens skole, der vi får treffe elever og lærere (unntatt lørdag og søndag). På turen tilbake til Tbilisi besøker vi en typisk georgisk vinkjeller, der vinen lagres på tradisjonelt vis i kvevri (store leirkrukker som er nedgravd i bakken). Vi får vite mer om områdets vinproduksjon og får selvfølgelig smake de aromatiske og ravgule vinene som Kakheti-regionen er så kjent for.  Overnatting i Tbilisi. (Frokost og lunsj.)
 
Dag 4: Tbilisi – Mtskheta – Gudauri 
Etter frokost besøker vi det historiske museet i Tbilisi med moderne utstillinger om Georgia da og nå. Deretter går ferden til byen Mtskheta med sine stolte røtter fra 400-tallet, da Mtskheta var Georgias hovedstad. I dag er Mtskheta en tiltalende småby som fremdeles er et av Georgias absolutt viktigste religiøse sentre. Blant de mange kirkene i området besøker vi Svetiskhoveli-katedralen og Jvari-klosteret, som begge er oppført på Unescos verdensarvliste.  I Mtskheta er det også et lite, pittoresk basarområde med små restauranter og butikker der du kan kjøpe suvenirer og lokalproduserte spesialiteter. Om ettermiddagen går turen til vintersportsstedet Gudauri ved foten av de mektige Kaukasus-fjellene. Vi kjører langs hovedveien Sakartvelos samkhedro gza («Den georgiske militærveien»), som er en av regionens absolutt vakreste fjellveier. Overnatting i Gudauri. (Frokost, lunsj og middag.)  
 
Dag 5: Gudauri – Stepantsminda – Gudauri
Etter frokost fortsetter ferden gjennom Georgias vakre fjellandskap langs elven Tergi. Vi stopper i hovedlandsbyen, Stepantsminda (Kazbegi), hvor vi finner veien til Tsminda Sameba (Treenighetskirken ved Gergeti), som ligger på 2170 meter over havet.  Herfra kan man skimte Mount Kazbek (5047 m.o.h.), et av de høyeste fjellene i Kaukasus, hvis det er klart vær. Dagsturen er en fantastisk naturopplevelse – landskapet er spektakulært vakkert! Overnatting i Gudauri. (Frokost, lunsj, middag.)
 
Dag 6: Gudauri – Gori – Uplistsikhe – Tbilisi
Etter frokost besøker vi byen Gori, der Stalin ble født, for å besøke Stalin-museet. Museet inneholder blant annet Stalins private jernbanevogn og det lille huset der han skal ha blitt født. Deretter besøker vi «hulebyen» Uplistsikhe, som ligger i nærheten. Byen ble grunnlagt allerede i bronsealderen og var bebodd godt inn på 1300-tallet. Uplistsikhe er en av de eldste bosetningene i Kaukasus og av stor historisk betydning. Omgivelsene er dessuten utrolig vakre! I løpet av dagen besøker vi også en vingård i landsbyen Chardakhi, der vi får prøvesmake forskjellige sorter økologiske viner. Tilbake i Tbilisi venter en avskjedsmiddag med underholdning av georgisk sang og dans. Overnatting i Tbilisi. (Frokost, lunsj og middag.)
 
Dag 7: Tbilisi på egen hånd
Tbilisi er en fantastisk vakker by med mange severdigheter og gode restauranter og barer. Tbilisi er en fotgjengervennlig by, og den gamle bydelen med sine små butikker og restaurantkvarter er spesielt koselig å rusle rundt i. Det er mye å oppdage! Hvorfor ikke besøke noen av Tbilisis mange interessante museer eller den praktfulle botaniske hagen? Spør gjerne lokalguiden om tips til interessante steder å besøke. Overnatting i Tbilisi. (Frokost)
 
Dag 8: Hjemreise fra Tbilisi
Overføring til flyplassen og fly hjem til påstigningsstedet

Besøk vår svenske hjemmeside: www.phoenixtravel.se for oppdatert informasjon!.