Hagereise til Japan

ryoanji tempel om sommeren, Kyoto, Japan

Takket være et kupert landskap byr Japan på et variert klima og vegetasjon. Den japanske hagestilen er direkte påvirket av de forskjellige regionene i Japan. I følge shinto har naturen sjel og man finner derfor både ånder og guder i naturen. Enkle hager ble i tidlige tider anlagt der objektene (steiner, vann, blomster og trær) viste gudenes nærhet. Buddhismen, og spesielt zenbuddhismen, influerte japanerne tidlig i historien. Zenbuddhismen legger stor vekt på meditasjon og å leve i nuet. Dette satte sine spor i japanske hager som ble som en oase der tiden står stille. Den japanske hagestilen er dessuten influert av den kinesiske taosimen. Den taoistiske filosofiens grunntanke er at harmoni skapes av to motsetninger som er i balanse. I de japanske hagene finnes store kontraster mellom lys og skygge samt hardt og mykt. En hage i Japan bærer på en stor kulturarv og speiler innbyggernes natursyn, religion og filosofiske oppfatning.

Dag 1: Reise til Japan
Fly til Osaka, Japans tredje største by, og en av landets viktigste havnebyer. Måltider er inkludert ombord på langflyvningen.

Dag 2: Osaka
Ankomst til Osaka på morgenen lokal tid. Vi fortsetter med buss i en drøy time til Nara, som er en av Japans gamle hovedsteder. Her finnes et av landets mest betydelsesfulle tempel, Todaiji, med en hall som er verdens største bygning i tre. Hallen huser en av verdens største buddhastatuer i bronse. Vi fortsetter til Kasuga Taisha, Naras mest betydelsesfulle shintohelligdom. Kasuga Taisha ble bygget på 700-tallet e.Kr. da Nara ble Japans hovedstad. Helligdommen er kjent for alle sine lykter som tilbedere har donert. Det henger hundrevis av bronselykter fra bygningene og tusenvis av stein- og bronselykter flankerer begge sider av veien. Både Todaiji og Kasuga Taisha står på UNESCO’s verdensarvsliste. På kvelden samles vi til en japans velkomstmiddag. Overnatting i Osaka. (Lunsj og middag)

Dag 3: Osaka – Takamatsu
Vi forlater Osaka på morgenen og reiser med vår buss till Takamatsu. Vi tar en pause i Naruto for å se de velkjente ”boblebadene”. Disse blir skapt av de veldige vannmassene som presses mellom øya Seto og Stillehavet. Fenomenet oppstår ca. hver 6. time og kan vanligvis ses på morgenen og på ettermiddagen, og varer mellom en og to timer. Ved ankomsten til Takamatsu besøker vi landskapshagen Ritsurin Koen. Hagen dekker 75 hektar og ble påbegynt i 1642. Det sies at det tok 100 å gjøre den ferdig. Det finnes seks dammer i hagen og 13 kunstige åser som kalles tsukiyama. I bakgrunnen troner Shiun-fjellet. Teknikken med å inkludere et fjell som bakgrunnsmotiv i det fjerne forekommer ofte i japansk hagedesign. Den sørlige delen av parken er i ren japansk stil mens den nordlige delen har gjennomgått en stor renovering og er nå i vestlig stil. Overnatting i Takamatsu. (Lunsj og middag)

Dag 4: Takamatsu – Okayama – Hiroshima
Etter frokost fortsetter vår rundreise med buss til Hiroshima. Vi krysser Seto Ohasi-broen før vi kommer til Okayama. Her besøker vi Korakuen, som er ranket som Japans tredje beste landskapshage. Hagen ble anlagt mellom 1687 og 1700 og man har beholdt originalplanen helt fra Edo-perioden untatt noen ytterst få endringer. Hagen ble tidligere brukt til å underholde betydningsfulle gjester, og den var også et tilfluktssted for lokale fylkesmenn. I år 1884 ble hagen overtatt av Okayma-prefekturen og ble åpnet for allmenheten. Under oversvømmelsen i 1934 og bombingen i 1945 ble store deler av området ødelagt, men disse har blitt restaurert. I Hiroshima besøker vi Fredsparken, Hiroshima Peace Memorial Park, som inneholder Peace Memorial-museet og The A-bomb Dome. I museet er atombombens effekt veldokumentert og A-bomb Dome er den eneste bygningen som sto igjen etter bombingen i 1945. Den har stått på UNESCO’s verdensarvsliste siden 1996. I Fredsparken brenner en flamme som kommer til å bli slukket når alle atomvåpen har forsvunnet på vår jord. Overnatting i Hiroshima. (Lunsj og middag)

Dag 5: Hiroshima – Kyoto
Ikke langt fra Hiroshima ligger øya Miyajima, som er kjent som en av Japans tre vakreste plasser. Øya blir betraktet som hellig og før i tiden var det ikke tillatt for kvinner på øya. Eldre mennesker ble skuslet bort når de skulle dø for å beholde øyas ”rituelle renhet”. Øyas korrekte navn er Itsukushima og Miyamima er et kallenavn som betyr ”Helligdomsøya”. Helligdommen er verdenskjent for sin flytende røde tempelport, som ser ut til å sveve over vannet. På ettermiddagen tar vi hurtigtoget Shinkansen til Kyoto, som ligger sentralt i Japan. Her er klimaet gunstig og det er kanskje derfor man kan se Japans fineste hager i området. Kyoto var den eneste storbyen i Japan som ble forskånet fra bombeangrep under andre verdenskrig. Overnatting i Kyoto. (Lunsj og middag)

Dag 6: Kyoto
Vi besøker Japans fremste steinhage, Ryoanji. Den japanske steinhagen eller Det tørre landskapets hage, som ofte kalles for en zenhage, er et landskap i miniatyr med et nøye komponert arangement av stein, vann, mose og kraftig beskårede trær og busker. Hver dag blir det laget striper i grusen som representerer vannets krusninger. Deretter tar vi Kinkakuji ,eller Den gylden paviljongen, nærmere i øyensyn. Dette var tidligere shogun-generalen Ashikaga Yoshimitsus boplass. Den bladgullsbelagte paviljongen speiler seg eventyrsaktig i den nærliggende innsjøen. På ettermiddagen besøker bi Fushimi Inari Shrine, som er en betydelsefull shintohelligdom i Japan. Fushimi Inari er kjent for sine flere tusen røde torii-porter. Vi avslutter dagen med et stopp i bydelen Gion, som er et velkjent geishadistrikt i Kyoto med mange hyggelige restauranter og gamle tehus. Overnatting i Kyoto. (Lunsj og middag)

Dag 7. Kyoto – Kunazawa
Vi forlater Kyoto på morgenen for å reise videre til Kanazawa. Byen, som var Japans nest største by under andre verdenskrig, lyktes å unnkomme ødeleggelsene under flyangrepene. Takket være dette er byens gamle deler velbevarte den dag i dag. Vi besøker Kenrokuen-hagen som anses å være en av de tre fineste landskapshagene i Japan sammen med Mitos Kairakuen og Okayamas Korakuen. Mange anser Okayamas Korakuen å være den aller fineste. Overnatting i Kanazawa. (Lunsj og middag)

Dag 8: Kanazawa – Shirakawa-go – Narai
Shirakawa-go- og den nærliggende Gokayamaregionen er kjent for sine tradisjonelle gasshozukui-hus med halmtak som skrår kraftig for at snøen skal falle lettere av taket på vinteren. Den største byen i området er Ogimachi som ble et verdensarv i 1995, og har flere velbevarte gassho-zukui-hus. Noen er mer enn 250 år gamle. Etter besøket i Shirawaka-go setter vi kursen mot Narai. Narai er et gammelt poststed langs den 70 km lange og gamle handelsveien i Kisodalen. Veien spilte en stor rolle for handelen i gamle dager i Japan. Det er veldig trivelig å bare spasere rundt i de gamle gatene i Narai.  Overnatting i Narai. (Lunsj og middag)

Dag 9: Narai – Fuji – Tokyo
Etter frokost reiser vi til Kawaguchiko-sjøen, som er den beste plassen for å nyte utsikten mot Fuji-fjellet. Vi tar linbanen til et observasjonsdekk nær toppen av Tenjo-fjellet. Fra observasjonsdekket, som ligger over 1 000 meter over havet får vi panoramautsikt over innsjøen og Fuji-fjellet. Etter lunsj fortsetter vi til Tokyo der resten av dagen er fri for egne streiftog. Overnatting i Tokyo. (Lunsj og middag)

Dag 10: Tokyo
Det nåværende keiserlige palasset ligger i en stor park omgitt av vallgraver og massive steinmurer i det sentrale Tokyo og på plassen der Edoslottet en gang lå. Det er her keiserfamilien bor. Vi gjør et stopp på Imperial Palace Plaza foran palasset. Deretter forflytter vi oss til Asakusa der man fortsatt kan oppleve atmosfæren fra gamle dager i Japan. Hovedattraksjonen i området er Sensoji, et populært buddhisttempel, som ble bygget på 600-tallet. Etter besøket i tempelet drar vi til Tsukijimarkedet, som er det største fiskemarkedet i Tokyo. Det ble anlagt i begynnelsen av Edoperioden (1600-1867). Etter å ha sett markedet fra utsiden spiser vi en fersk sushi-lunsj. På ettermiddagen får vi se Koishkawa Korakuen-hagen, som er en av de eldste og fineste japanske hagene i Tokyo. Den ble anlagt tidlig i Edoperioden (1600-1867). Som de fleste tradisjonelle japanske hagene forsøker den å gjenskape berømte landskap i miniatyr med dammer, steiner, trær og høyder for å etterligne både japanske og kinesiske naturscener. Deretter drar vi til Meiji Shrine, som er en helligdom som ble tilegnet keiser Meiji og hans hustru keiserinne Shoken. Keiser Meiji, som ble født i 1852, var det moderne Japans første keiser. Japan ble modernisert under Meijiperioden og ble da vestlig orientert. Overnatting i Tokyo. (Lunsj)

Dag 11: Tokyo
På morgenen besøker vi Shinjuku, et stort kontor- og shoppingkompleks i Tokyo. Vi får mulighet å se oss litt omkring før vi tar heisen opp til observasjonsdekket i Tokyo Metropolitan Government Office-bygningen der vi får en flott utsikt over storbyen og omgivelsene. Deretter får vi se det interessante Edo-Tokyo-museet, som ligger i en unik bygning i Ryogoku-distriktet. Museets permanente utstilling gir et livfullt bilde av det gamle Tokyo under Edoperioden frem til våre dager. På kvelden serveres en avskjedsmiddag som naturligvis inneholder japanske retter. Overnatting i Tokyo. (Lunsj og middag)

Dag 12: Tokyo
Hele dagen til egne eventyr og streiftog. Reiselederen gir gjerne tips om flere hager man kan besøke, øvrige severdigheter eller shoppingmuligheter. Overnatting i Tokyo.

Dag 13: Hjemreise fra Tokyo
Etter frokost drar vi til flyplassen for hjemreise til Oslo med ankomst samme dag. Måltider er inkludert ombord på langflyvningen.

For avganger og prisinformasjon, vennligst se: https://www.phoenixtravel.se/resor/japan/Tradgardsresa-till-Japan/