Vietnam, Laos og Kambodsja

markedet i Luang Prabang, Laos

Bli med på en rundreise som tar deg med til Vietnam, Laos og Kambodsja. Vi reiser i små grupper med svensk reiseleder og lokalguider. I Vietnam besøker vi hovedstaden Hanoi med sin rike kultur og spennende samtidshistorie, og vi drar ut på et avslappende cruise i Halong-bukten, som byr på et av Vietnams vakreste og mest spektakulære landskap. I Laos møter vi et land som fremdeles er ganske ukjent for de fleste europeere. I Laos besøker vi landets fremste severdigheter og tar blant annet en båttur på Mekong-elven. Vi får oppleve praktfull natur og et samfunn som preges av buddhistiske tradisjoner og verdier. I Kambodsja besøker vi den nærmest magiske ruinbyen Angkor, med sine fantastiske monumenter, buddhistiske klosterkomplekser og hinduistiske tempelområder, og i hovedstaden Phnom Penh opplever vi det moderne Kambodsja. Vi avslutter rundreisen med noen avslappende dager på Kambodsjas beste badested, Sihanoukville ved Thailandbukten, som er berømt for sine kritthvite badestrender og krystallklare vann.

Dag 1: Reise til Hanoi
Fly til Vietnams hovedstad Hanoi. Måltider er inkludert om bord på den lange flyturen.
 
Dag 2: Hanoi
Vi ønskes velkommen av vår lokalguide på flyplassen og drar til hotellet for å sjekke inn. Velkomstmiddag om kvelden. Overnatting i Hanoi. (Middag.)
 
Dag 3: Hanoi
Etter frokost reiser vi til Ba Dinh-plassen, der landsfaderen Ho Chi Minh kunngjorde Vietnams uavhengighet i 1945. Her besøker vi Ho Chi Minhs mausoleum og den buddhistiske Pagoden på en søyle, som er et av byens viktigste symboler. Deretter besøker vi Hanois Konfucius-tempel, Van Mieu («Litteraturens tempel»), som ble bygget på 1000-tallet og var en gang landets fremste læresete. Etter lunsj besøker vi Vietnams etnologimuseum, som regnes for å være Vietnams ledende etnografiske museum, med sine moderne utstillinger om de mange minoritetsgruppene som bor i landet. Vi fortsetter deretter til Hoan Kiem-sjøen, som ligger sentralt i Hanois eldre bykjerne. Vi besøker blant annet Ngoc Son-tempelet («Jadebergets tempel») og tar senere en cyclo (sykkeltaxi) gjennom Gamlebyens trange smug. Dette er en behagelig måte å oppleve på nært hold den livlige handelen og folkelivet i disse gamle kvarterene som strekker seg tilbake til 1200-tallet. Vi avslutter dagen med å se en tradisjonell mua roi nuoc-forestilling, et slags dukketeater på en scene av vann, der dukkene manøvreres av dukkemestere fra kulissene. Overnatting i Hanoi. (Frokost, lunsj og middag.)
 
Dag 4: Halong-bukten
Etter frokost begir vi oss til Halong-bukten, kjent for sin unike øyverden, som står på Unescos verdensarvliste. Vi går om bord i en cruisebåt for å få en tur i den vakre skjærgården, som med sitt landskap av sukkertoppformede og jungelkledde småøyer minner om en asiatisk tusjtegning. Vi spiser lunsj og middag om bord og nyter den fantastiske skjærgården. Overnatting om bord. (Frokost, lunsj og middag.)
 
Dag 5: Luang Prabang
Etter å ha spist frokost og brunsj om bord, nærmer vi oss havnen igjen, og derfra reiser vi til den internasjonale flyplassen utenfor Hanoi før flyreisen til Luang Prabang i Laos. Overnatting i Luang Prabang. (Frokost, brunsj og middag.)
 
Dag 6: Luang Prabang-området
Etter frokost reiser vi med båt oppover Mekong-elven for å besøke Pak Ou-grotten, et buddhistisk valfartssted, der man finner tusenvis av Buddha-statuer som troende har satt igjen gjennom århundrene. Etter å ha utforsket grottene, fortsetter vi langs elven og stopper i byen Ban Xang Hai, der vi besøker et destilleri som lager «Mekong whiskey» med smaksprøver for den som vil ha. Etter lunsj på en lokal restaurant ved elven tar vi buss til Ban Xang Khong, som er berømt for sine håndvevde silkestoffer og sitt morbærpapir som blir laget på tradisjonelt vis. Overnatting i Luang Prabang. (Frokost og lunsj.)
 
Dag 7: Luang Prabang
Den som vil, kan stå opp i grålysningen for å bli med og se på flokker av munker i safrangule kjortler som får almisser fra den troende befolkningen (det er også mulighet til å sove litt lenger, for den som ønsker det). Etter en introduksjon kan man også delta i utdelingen av risrasjonene til munkene. Skikken er unik for Laos, som er det eneste buddhistiske landet der morgenritualet er bevart i sin helhet. Vi begir oss deretter til Phosi-markedet for å se morgenhandelen og hva som tilbys på markedet, der man kan finne alt fra grønnsaker til fine stoffer laget av minoritetsgrupper som bor i Laos’ mer utilgjengelige fjellområder. Etter frokost drar vi til Luang Prabangs nasjonalmuseum, som ligger i det som tidligere var det kongelige palasset. Blant utstillingene finner man blant annet forskjellige gjenstander som tilhørte Laos’ tidligere kongefamilie (monarkiet ble avskaffet i 1975). Ikke langt unna ligger stedet Ban Phanom, der vi avlegger en kort visitt hos minoritetsgruppen Lu, som vever intrikate tekstiler med unike teknikker. Deretter fortsetter vi til den vakre fossen Kuang Si, som ligger innhyllet i laotisk frodighet. Fossen med sine naturlig trappeformede bassenger og turkis vann er gripende vakker. På veien tilbake besøker vi en landsby som er bebodd av Hmong-folket.  Tilbake i Luang Prabang avslutter vi dagen med et besøk i buddhisttempelet Wat Phousi, som ligger på en kolle i den eldre bykjernen og har en flott utsikt over omgivelsene. Overnatting i Luang Prabang. (Frokost og lunsj.)
 
Dag 8:  Luang Prabang – Siem Reap
Overføring til flyplassen etter frokost, før reisen til Siem Reap i Kambodsja. Ved ankomsten møtes vi av lokalguiden og begir oss deretter til hotellet for å sjekke inn. Resten av dagen er åpen for egne aktiviteter. Overnatting i Siem Reap. (Frokost.)
 
Dag 9: Angkor-området
Siem Reap er den moderne byen som ligger nærmest Angkor-området, Kambodsjas hovedattraksjon. Etter frokost henter vi våre individuelle inngangspass som alle turister må vise for å slippe inn i tempelområdene. Deretter besøker vi Angkor Thom, en gang i tiden Khmer-rikets største by (Angkor Thom betyr «stor by»), som ble oppført på slutten av 1100-tallet etter ordre fra kong Jayavarman VII. Området dekker over 900 hektar, hvorav det meste nå består av jungel. Vi besøker de fremste severdighetene i de mer tilgjengelige delene av Angkor Thom, blant annet Bayon-tempelet, som ligger midt i ruinbyen. Tempelet er kjent for sine 216 store, gåtefulle steinansikter som muligens forestiller kong Jayavarman VII, eller kanskje barmhjertighetens bodhisattva Avalokitesvara. Etterpå begir vi oss til Angkor Vat, Angkor-områdets kanskje mest kjente tempelkompleks. Angkor Vat betyr «Byen som er et tempel» og ble bygget på 1100-tallet av kong Suyavarman II. Tempelområdet dekker til sammen nesten 200 hektar, og vi besøker de viktigste bygningene og beundrer de mest interessante og best bevarte av de mange detaljerte relieffene som pryder veggene. Tempelkomplekset ble opprinnelig bygget til ære for guden Vishnu, og tempelarkitekturen gjenspeiler derfor hinduistisk tro. Hovedbygningene midt i komplekset symboliserer universets absolutte sentrum, det hellige fjellet Meru, der man forestilte seg at gudene bodde. Husk å kle deg som det passer seg et tempelbesøk. Kvinner i ermeløse topper og/eller korte kjoler (eller korte shorts) slipper ikke inn på mange tempelområder. Det samme gjelder menn i altfor korte shorts og/eller ermeløse trøyer. Ta gjerne med en solhatt og husk å drikke mye vann. (Frokost, lunsj og middag.)
 
Dag 10: Angkor-området
Etter frokost besøker vi Ta Prohm, opprinnelig et buddhistkloster bygget på slutten av 1100-tallet. Ruinene er bevisst bevart uten å fjerne altfor mye av de enorme banyantrærne, som truer med å fortære bygningene. De gamle, vakre steinbygningene som gir inntrykk av å bli oppspist av jungelen, er et absolutt magisk syn. Om ettermiddagen besøker vi Banteay Srei, som ble bygget i rosa sandsten mot slutten av 900-tallet. Vi besøker områdets landminemuseum før vi vender tilbake til hotellet vårt i Siem Reap. (Frokost, lunsj og middag.)
 
Dag 11: Tonle Sap
Etter frokost begir vi oss til sjøen Tonle Sap. På veien stopper vi i noen av landsbyene for å få et inntrykk av hvordan bøndene lever. Tonle Sap forsyner nesten halvparten av Kambodsjas befolkning med ferskvann og fisk. Under båtturen passerer vi fiskeoppdrettsanlegg og flytende fiskelandsbyer. I løpet av dagen får vi også anledning til å besøke en skole. Sent på ettermiddagen flyr vi til Phnom Penh. (Frokost og lunsj.)
 
Dag 12: Phnom Penh
Etter frokost drar vi på en guidet sightseeingtur gjennom Phnom Penh og starter dagen med å besøke National Museum of Fine Arts som inneholder verdens fremste samlinger av khmer-kunst fra Angkor-perioden. Vi fortsetter deretter til det kongelige palasset, som er et fantastisk eksempel på tradisjonell khmer-arkitektur. På palassområdet får vi blant annet se Sølvpagoden, med gulv som er belagt med 5000 sølvfliser og en Buddha-statue i gull og dekorert med over 9000 diamanter. I løpet av dagen besøker vi også S-21 Tuol Sleng, opprinnelig en videregående skole som under Khmer Rouges grusomme regime fungerte som forhørs- og tortursenter, hvor ofrene ble sendt før de ble henrettet. Bygningen er i dag museum over folkemordet som fant sted i Kambodsja i 70-årene. Om ettermiddagen besøker vi også et av Kambodsjas mange «Killing Fields», der regimets ofre ble henrettet og begravet. Overnatting i Phnom Penh. (Frokost og lunsj.)
 
Dag 13: Phnom Penh – Sihanoukville
Etter frokost tar vi buss gjennom den kambodsjanske landsbygda (ca. 4 timer) til landets fremste badested, Sihanoukville i Thailandbukten. Resten av dagen på egen hånd i Sihanoukville, der du kan nyte herlige hvite sandstrender og krystallklart vann. (Frokost.)
 
Dag 14: Sihanoukville
Det er mye å finne på i området. Du kan slappe av på strendene, ta en båttur til noen av de vakre øyene i skjærgården, fiske, snorkle eller dykke, eller kanskje utforske byen på egen hånd. Den har et stort antall restauranter med både nasjonal og internasjonal mat, og i den sentrale delen av byen er det et interessant marked. Overnatting i Sihanoukville. (Frokost.)
 
Dag 15: Sihanoukville
Samme som ovenfor. (Frokost.) 
 
Dag 16: Sihanoukville og hjemreise
Soling og bading om formiddagen. Overføring til flyplassen om ettermiddagen, før hjemreisen. (Frokost på hotellet. Måltider er inkludert om bord på den lange flyturen.)