Nepal og Bhutan

Katmandu Durbar torget, Katmandu, Nepal

Ble med på en rundreise til Himalayas kanskje mest interessante land! Sammen med en svensk reiseleder, kyndige lokalguider og et begrenset antall medreisende besøker du noen av regionens absolutte perler og får oppleve den spesielle atmosfæren du bare finner her. Folket i Himalaya er kjent for sin oppriktige gjestfrihet, og her møtes du av vennlige smil, mild nysgjerrighet og en åndelighet som er dypt forankret i Himalayas hinduistiske og buddhistiske forestillingsverden. En reise til Nepal og Bhutan er en unik opplevelse og blir et minne for livet. For mange kan det også bli litt av en åndelig opplevelse.  
 
 Reisen vår starter og avsluttes i Katmandu-dalen, med sin rike kulturskatt og sine historisk interessante og religiøst betydningsfulle steder, hvorav mange er oppført på Unescos verdensarvliste. Reisen fortsetter over Himalayas fjell til «Tordendragens land», Bhutan.  Bhutan med sine vakre buddhistklostre, vaiende bønneflagg og sin dypt religiøse befolkning, som ennå går kledd i sin kimonolignende nasjonaldrakt, kan neppe overgås som reisemål. Dette fredelige kongedømmet var isolert fra omverdenen i hundrevis av år. Det var ikke før i 1975 at landet ble åpnet for litt turisme. Det ligger derfor et slags magisk skimmer over dette fremdeles nokså ukjente riket, der regjeringen har gått svært varsomt frem i sitt moderniseringsarbeid, slik at ikke kulturarven og landets unike flora og fauna skal gå tapt. I hovedstaden Thimphu kan man riktignok se tydelige tegn på at landet begynner å tilegne seg innovasjoner utenfra, men Bhutan er likevel fremdeles i en særklasse av verdens mest eksotiske land.

Dag 1: Reise til Nepal (Katmandu)
Reise til Nepals hovedstad Katmandu. Måltider er inkludert om bord på den lange flyturen.
 
Dag 2: Ankomst til Katmandu
Katmandu er den største og mest kosmopolitiske byen i Himalaya. Her finner du en fascinerende blanding av gammelt og nytt, innenlandsk og utenlandsk. Ved ankomsten møtes vi av vår lokale guide og kjører til hotellet vårt for å sjekke inn. Om kvelden samles vi til velkomstmiddag med tradisjonelle retter fra det nepalske kjøkken. Overnatting i Katmandu.
 
Dag 3: Katmandu – Paro – Thimphu
Etter frokost besøker vi Lalitpur (Patan) i Katmandu-dalen. Byen er kjent for sin rike kulturarv og sitt utsøkte kunsthåndverk. Om formiddagen besøker vi Patan Durbar-plassen, der Nepals vakreste tempel- og palassbygg ligger samlet. Om ettermiddagen flyr vi til Paro i Bhutan (Bhutans hovedstad Thimphu har ikke internasjonal flyplass). Flyturen til Paro følger det mektige Himalaya og er garantert den flyturen i hele regionen som byr på den beste utsikten over det mektige fjellmassivet. I klarvær kan man til og med se Mount Everest. Ved ankomsten til Paro møtes vi av lokalguiden vår og begir oss til Thimphu, med beliggenhet på 2400 meter over havet. Overnatting i Thimphu.
 
Dag 4: Thimphu
Thimphu er riktignok Bhutans største by, men gir likevel inntrykk av småby og eksotisk sjarm. Thimphu er for eksempel den eneste hovedstaden i verden som mangler trafikklys! Etter frokost besøker vi King’s Memorial Chorten, en stupa oppført i 1974 for å hedre minnet om kong Jigme Dorji Wangchuck, som var den første regenten til å åpne landet mot omverdenen og forsiktig begynne enkelte reformer og moderniseringsprosjekter. Deretter besøker vi nasjonalbiblioteket med sine digre samlinger med buddhistiske skrifter og fortsetter så til kunstskolen Choki Traditional Art School, som er berømt for sine utsøkte thangka-malerier – en type ikoner som er vanlige i tibetansk buddhisme. Om formiddagen besøker vi også Institutt for tradisjonelle medisintjenester for å få en innføring i bhutansk legekunst. Ettermiddagen er åpen for utforskning av byen på egen hånd. Overnatting i Thimphu.
 
Dag 5: Thimphu
Etter frokost besøker vi en papirmaker som lager produktene sine for hånd på tradisjonelt vis. Deretter får vi se Buddha Dordenma, en 51 meter høy, forgylt Buddha-statue, som sies å oppfylle en spådom fra 700-tallet. Buddha Dordenma er en av verdens største Buddha-statuer og sies å spre lykke og fred. Vi fortsetter til det majestetiske Tashichho Dzong (Thimphu Dzong). Klosterkomplekset med sin utsøkte arkitektur er i dag sete for kongen av Bhutan og hans regjering. Etter lunsj besøker vi et grønnsaktorg der folk fra landsbyene kommer for å selge jordbruksproduktene sine. Mange av bodene selger dessuten husholdningsartikler og håndverk. Overnatting i Thimphu.
 
Dag 6: Thimphu – Punakha   
Etter frokost reiser vi gjennom Himalayas vakre landskap til den gamle hovedstaden Punakha. Vi stopper for å spise lunsj på fjellpasset Dochu La på over 3000 meters høyde. I klarvær er det en fantastisk utsikt over landskapet herfra. Ferden fortsetter ned mot Punakha-dalen gjennom eventyrlige skogområder med bartrær og vill rododendron. På veien besøker vi buddhisttempelet Chimi Lhakhang, kjent for sine falliske symboler som brukes i tantriske ritualer for å velsigne kvinner som ønsker å bli gravide. Overnatting i Punakha.
 
Dag 7: Punakha
Punakha var Bhutans hovedstad frem til midten av 1950-tallet. Byens fremste severdighet er det store, befestede klosteret Punakha Dzong. Denne typen befestet klosterkompleks (dzong) er vanlig i både Bhutan og Tibet. De ble bygget som sentre for religion og siviladministrasjon, men fungerte også som viktige handelsstasjoner i Himalaya. Punakhas dzong anses for å være det vakreste og mest imponerende i hele Bhutan. Etter å ha besøkt det befestede klosteret, reiser vi nordover gjennom dalen. Vi går en tur gjennom landlig idyll til stupaen Khamsun Yulley Namgyal Chorten, som ligger på en høyde med praktfull utsikt over området. Overnatting i Punakha.
 
Dag 8: Punakha – Paro
Etter frokost vender vi tilbake til Paro, der vi besøker Bhutans lille nasjonalmuseum, som ligger i et gammelt vakttårn fra 1600-tallet. Deretter går vi en kort tur til det befestede klosteret Rinpung dzong med sin vakre arkitektur. Overnatting i Paro.
 
Dag 9: Paro (Taktsang-klosteret)
Etter frokost tar vi en tur ca. 10 km nord for Paro til Taktsang-klosteret («Tigerredet»), som ligger på en klippe 3200 meter over havet. Herfra er det en storslagen utsikt over Paro-dalen nedenfor. Klosteret, som stammer fra 1600-tallet, er med sin spektakulære beliggenhet en av Bhutans fremste severdigheter. For dem som vil gå hele veien opp til klosteret, tar fotturen ca. 2–3 timer. Stien er behengt med bønneflagg og byr på fantastiske naturopplevelser. Ikke glem komfortable sko, og ta gjerne med en vandrestav! Overnatting i Paro.
 
Dag 10: Paro – Katmandu – Nagarkot
Vi tar farvel med «Tordendragens land» og tar flyet til Nepal. Ved ankomsten drar vi til det lille stedet Nagarkot (2195 m.o.h.), like øst for Katmandu. På veien besøker vi Bhaktapur, som på 1500- og 1600-tallet var Malla-dynastiets hovedstad. Stedet er oppført på Unescos verdensarvliste på grunn av dets gamle bebyggelse og rike håndverkstradisjoner. Vi besøker den vakre Durbar-plassen og besøker en familie som lager Ju Ju Dhau (en slags yoghurt) og et pottemakerverksted der den som vil, kan prøve håndverket selv. Overnatting i Nagarkot.
 
Dag 11: Nagarkot – Katmandu
Nagarkot er det stedet i Katmandu-dalen som byr på den beste utsikten over Himalaya. Herfra kan man se solen stige opp over Himalayas høye topper med verdens høyeste fjell, Mount Everest. Vi står opp tidlig om morgenen for å oppleve soloppgangen, og etter frokost drar vi til Katmandu, der vi først besøker verdensarvstedet Boudhanath, en stupa oppført i tibetansk stil. Deretter drar vi til Swayambhunath-tempelet («Apetempelet»), som ligger på en høyde med storslagen utsikt over Katmandu-dalen. Herifra begir vi oss videre til Durbar-plassen i Katmandu, med sine mange templer og helligdommer. Dagen byr også på en rickshawtur gjennom sentrum av Katmandu, fra Hanuman Dhoka (det kongelige palasset) til Thamel-kvarteret. Om kvelden venter en avskjedsmiddag med lokale delikatesser og tradisjonell danseunderholdning.
 
Dag 12: Hjemreise til påstigningsstedet
Om morgenen reiser vi til flyplassen før hjemreisen. Måltider er inkludert om bord på den lange flyturen.
 


AVREISE HEMKOMST AVREISE FRA PRIS FLYSELSKAP ANMERKNING BESTILING
2020-11-14 2020-11-25 Oslo 32 200
Turkish Airlines Åpent Bestill her

Prisene er basert på nåværende (2019-08-02) kjente kostnader og valutakurser. Vi reserverer oss for prisendringer.

Alt dette er inkludert i prisen:
Flyreise Oslo til Kathmandu t/r
Flyreise Kathmandu – Paro tur/retur
Alle flyskatter.
Hotell med frokost
Helpensjon
Utflukter i henhold til program
Engelsktalende lokalguider
Svensktalende reiseleder

Bestilles mot tillegg:
Enkeltrom: 4 000 kr.
Avbestillingsforsikring: 6% av reisens pris

Prisen inkluderer ikke:
Visum til Nepal og Bhutan USD 65
Tips til lokalguider og sjåfører ca. USD 50 per person