Transilvania

en turist i Sibiu, Transylvania, Romania

Transilvania er et landskap i Romania, som på mange måter skiller seg fra øvrige deler av landet. I denne sagnomsuste delen av Mellom-Europa finner du fantastisk natur og landlig idyll med god mat og god vin. Her strekker fjellkjeden Karpatene seg, med sine utstrakte urskoger og fantastisk vakre daler. Transilvania har en lang og spennende kulturhistorie, og området har i uminnelige tider vært befolket av forskjellige etniske grupper, som alle har satt sine spesielle preg på fjellandet. Spredt rundt i det fantastiske landskapet finner du middelalderbyer, tradisjonsrike kursteder og merkverdige gamle slott.
 
Transilvania er virkelig et spennende og interessant reisemål, som alltid er omgitt av en viss mystikk. Her ligger blant annet slottet Bran, der Vlad III Dracula i følge legenden skal ha bodd en del av livet sitt. Ved forrige århundreskifte «gjenoppstod» den forferdelige middelalderfyrsten som den fiktive personen grev Dracula i den britiske forfatteren Bram Stokes’ spenningsroman Dracula. En ung engelskmann blir sendt av advokatfirmaet sitt til Transilvania for å bistå en viss greve som vil bosette seg i England. Den unge mannen blir ønsket velkommen av en utstrakt hånd og ordene: «Jeg er Dracula, og jeg ønsker deg velkommen til mitt hus.» Nå har du også muligheten til å hilse på grev Dracula! Velkommen til Transilvania!    


 

Dag 1: Reise til Bucuresti
Ankomst til Otopeni lufthavn utenfor Bucuresti, der vår lokale guide møter oss. Bucuresti er et av Mellom-Europas kulturelle og økonomiske sentre og det perfekte utgangspunktet for en rundreise i Transilvania. Vi starter oppholdet med en rundtur i byen, der vi blant annet får se verdens nest største administrative bygning – Parlamentspalasset. Bygningen ble oppført som et skrytebyggverk av Romanias beryktede diktator Ceaușescu og ble under kommunisttiden kalt «Folkets hus». Overnatting i Bucuresti. (Middag)
 
Dag 2: Bucuresti – Cozia – Sibiu og Bazna
Etter frokost går ferden til den transilvanske byen Sibiu, som frem til slutten av 1930-årene hadde en befolkning som for det meste bestod av etniske tyskere. På veien stopper vi ved det fredelige Cozia-klosteret, som er et av de eldste klostrene i Romania. Etterpå fortsetter vi gjennom den naturskjønne Olt-dalen via Turnu Rosu-passet til Sibiu, der det venter oss en rundtur i byen. Sibiu var Europas kulturhovedstad i 2007, og det er mye vakkert å se i denne gamle byen, som har røtter i middelalderen. Overnatting i Bazna. (Frokost og middag.)
 
Dag 3: Bazna – Biertan – Sighisoara – Seuca og Bazna
Etter frokost drar vi til Biertan, der vi besøker en av landets største befestede kirker bygget i gotisk stil. Deretter drar vi til Sighisoara, som regnes for å være en av de vakreste og best bevarte middelalderbyene i Mellom-Europa. Her får vi blant annet se Sighisoara-kirken, som ligger på en høyde utenfor byen og Casa Vlad Dracul – det uhyggelige gamle steinhuset der grev Dracula skal ha blitt født. Om ettermiddagen drar vi til Seuca-vingården, der vi får smake områdets beste viner. Overnatting i Bazna. (Frokost og middag.)
 
Dag 4: Bazna – Salina Turda – Cluj Napoca – Bazna
Om formiddagen besøker vi landsbyen Cluj Napoca med sin berømte middelalderkirke, som er viet til erkeengelen Mikael. Deretter drar vi videre til Turda for å besøke den store underjordiske saltgruven Salina Turda, som er blitt et av de mest populære reisemålene i hele regionen. Om ettermiddagen tar vi en hest- og vogntur til den befestede kirken i Boian. Vel tilbake i Bazna venter en festlig middag med underholdning. Overnatting i Bazna. (Frokost og middag.)
 
Dag 5: Bazna – Targu Mures – Corund – Lacu Rosu
Om morgenen reiser vi til Lacu Rosu (Den røde sjøen). På veien stopper vi i byen Targu Mures, som har en stor ungarsk befolkning. Her besøker vi den største ortodokse kirken i Transilvania og byens kulturpalass, som ble oppført tidlig på 1900-tallet i ungarsk jugendstil. På veien besøker vi også Corund-samfunnet, som har en overveiende ungarsk befolkning og er viden kjent for sine pottemakere og keramikkproduksjon. Overnatting i nærheten av Lacu Rosu. (Frokost og middag.)
 
Dag 6: Lacu Rosu – Cheile Bicazului – Prejmer – Predeal
Om formiddagen utforsker vi Lacu Rosus stemningsfulle landskap med skogkledde lier som går helt ned til sjøen. Lacu Rosu skal i følge legenden ha fått sin rødlige farge fra blodet fra dem som våget seg ut på en svømmetur i sjøen og ble drept av dragen som bodde i dypet. Vi fortsetter ferden via Transilvanias fjellveier gjennom Bicaz-dalen med sine majestetiske klipper til den befestede kirken i Prejmer, som ble grunnlagt av tyske riddere i middelalderen. Overnatting i den vakre fjellandsbyen Predeal. (Frokost og middag.)
 
Dag 7: Predeal – Harman – Brasov – Bran – Rasnov – Predeal
Etter frokost fortsetter vi til den befestede middelalderkirken i Harman, som står på Unescos kulturarvliste. Vi fortsetter ferden gjennom Székely Land som en gang var en del av den ungarske halvdelen av dobbeltmonarkiet Østerrike-Ungarn. Fremme i den godt bevarte gamle byen Brasov, tar vi en rundtur i den vakre bykjernen.  Brasov ble grunnlagt av tyske bosettere i middelalderen, og i den første halvdelen av 1900-tallet hadde byen fremdeles en stor tysktalende befolkning. Vi besøker de viktigste severdighetene, som Biserica Neagra (Den svarte kirken), den middelalderske bymuren og det berømte rådhuset, og vi går tur i et av Europas smaleste smug, Strada Sforii («Taugaten»). Om ettermiddagen besøker vi slottet Bran, også kjent som Draculas slott. Slottet ble opprinnelig oppført av tyske riddere og har siden middelalderen vært hjem til flere historiske skikkelser. Slottet ser også ut til å skjule adskillige nifse hemmeligheter. Overnatting i Predeal. (Frokost og middag.)
 
 Dag 8: Predeal – Bucuresti, før hjemreise til Sverige
 Om morgenen vender vi tilbake til Bucuresti. Overføring til flyplassen før hjemreisen. (Frokost)