Det vakre Sri Lanka

en sandstrand i Hikkaduwa, Sri Lanka

Opplev den magiske øynasjonen Sri Lanka med en fascinerende rundreise som starter i hovedstaden Colombo og deretter frakter deg på behagelig vis til Sri Lankas fremste severdigheter og de mest fantastiske naturområder. Sri Lanka har i de senere år blitt et stadig mer populært reisemål, og det er ikke noe rart. Her finner du vakre landskap med frodig vegetasjon, historiske templer, eldgamle ruiner, pittoreske byer, rike kulturskatter, herlige sandstrender og hyggelige mennesker. Sri Lanka er fantastisk!

Dag 1: Reise til Sri Lanka
Nattfly til Sri Lanka. Måltider er inkludert på den lange flyturen.
 
Dag 2: Ankomst til Sri Lanka (Colombo)
Ankomst til Sri Lankas hovedstad Colombo og overføring til hotellet vårt. Velkomstmiddag med lokale delikatesser om kvelden. Overnatting i Colombo. (Middag.)
 
Dag 3: Colombo – Sigiriya
Etter frokost venter det oss en rundtur i byen, der vi opplever det livlige og fargerike Colombo, som på mange måter skiller seg fra det ellers ganske rolige og landlige Sri Lanka. Her i Sri Lankas hovedstad finner man både skyskrapere og bygninger i britisk kolonistil. Colombo har utviklet seg til å bli en moderne metropol, men har likevel lykkes i å bevare sin sjarm fra svunne tider. I løpet av dagen besøker vi blant annet Pettah-basaren, berømte helligdommer som buddhisttempelet Gangaramaya og hindutempelet Sri Kailawasanathan Swami Devasthanam Kovil, samt distriktet Cinnamon Gardens med sine vakre alleer og gamle kolonihus. Her finner man blant annet statsministerens bolig, rådhuset, Sri Lankas nasjonalmuseum og Independence Memorial Hall. Om ettermiddagen reiser vi til Dambulla for å overnatte. (Frokost, lunsj og middag.)
 
Dag 4: Sigiriya-festningen og Polonnaruwa
Etter frokost drar vi til verdensarvstedet Sigiriya («Løvefjellet»). På den ovale og flate toppen av det 200 meter høye fjellet med loddrette fjellvegger ligger ruinene av et stort befestet palass, som ble bygget av en srilankesisk konge i den siste halvdelen av 400-tallet. Herfra er det en enestående utsikt over den omkringliggende jungelen. Om ettermiddagen fortsetter vi til neste verdensarvsted – ruinbyen Polonnaruwa, som ble bygget på 1000-tallet. Her ser vi blant annet ruinene av det kongelige palasset, Gal Vihara-tempelet med sine praktfulle Buddha-statuer som er hugget ut av en stor klippe, «the Lotus Bath» (et basseng formet som en lotusblomst) samt statuen som forestiller kong Parakramabahu (1123–1186). Overnatting i Dambulla. (Frokost, lunsj og middag.)
 
Dag 5: Huletempelet i Dambulla ­– Kandy  
Etter frokost besøker vi Dambullas berømte buddhistiske tempelkompleks, bygget inn i fem huler ca. 100 år før vår tidsregning. Her finner man 150 fremstillinger av Buddha, blant annet en 14 meter høy statue som er hugget rett inn i fjellet. På veien til byen Kandy besøker vi en urte- og krydderhage for å få en innføring i Sri Lankas «krydderverden». Gurkemeien, kardemommen, kanelen, muskaten og sitrongresset som dyrkes på Sri Lanka regnes for å være blant de beste i verden. Vi får lære mer på stedet om hvordan disse krydderne kan brukes i matlaging og hvilken rolle de har i tradisjonell medisin. Fremme i Kandy besøker vi Peradeniya Botanical Garden, som er Sri Lankas fineste botaniske hage og kan dateres tilbake til 1300-tallet. Hagen fikk imidlertid sin moderne utforming under britisk styre, da en mengde nye planter og vekster ble innført til Sri Lanka av kolonimakten og ga opphavet til den fantastiske oasen av blomsterprakt man ser i dag. Overnatting i Kandy. (Frokost, lunsj og middag.)       
 
Dag 6: Sri Dalada Maligawa («Tanntempelet») og srilankesisk kulturforestilling
Verdensarvstedet Kandy var hovedstaden i det siste srilankiske kongedømmet, som til slutt ble innlemmet i det britiske imperiet på begynnelsen av 1800-tallet. Kandy har et behagelig klima, og under den britiske kolonitiden valgte derfor mange briter å bosette seg her. I løpet av dagsturen i Kandy besøker vi blant annet Sri Dalada Maligawa («Tanntempelet»), som er et viktig valfartssted for buddhistiske pilegrimer og byens hovedattraksjon. Tempelet ligger i palasskomplekset der kongene av riket Kandy (1469–1815) hadde residens. Her oppbevares en av Buddhas tenner, som ble smuglet til Sri Lanka på 300-tallet og er fremdeles et av buddhismens helligste relikvier. Om kvelden får vi en forestilling med tradisjonell dans og musikk. Vi får se tolv forskjellige danser som akkompagneres av et trommeorkester. Overnatting i Kandy.  (Frokost, lunsj og middag.)
 
Dag 7: Kandy – Nuwara Eliya med besøk på en teplantasje
Etter frokost reiser vi sørover til byen Nuwara Eliya. På veien passerer vi Sri Lankas største tedistrikt, som ligger på ca. 1000 meters høyde og er dermed ideelt for tedyrking. Her kan vi se Sri Lankas høyeste fjelltopper. Vi besøker en av områdets mange teplantasjer og får en innføring i dyrking og foredling. Nuwara Eliya ligger i tett, naturskjønn vegetasjon på nærmere 2000 meters høyde i hjertet av fjellområdet på den sørlige delen av øya.  Byen kalles av og til for «Little England», siden mange britiske kolonister fant veien hit på grunn av det milde klimaet. Den britiske innflytelsen er fremdeles tydelig i denne sjarmerende lille fjellbyen.  Overnatting i Nuwara Eliya. (Frokost og lunsj.)
 
Dag 8: Nuwara Eliya – Yala (Yala nasjonalpark)
Vi reiser sørøstover med Sri Lankas fantastiske landskap utenfor vinduet. Vi reiser gjennom et naturreservat og passerer teplantasjer og småbyer. Vi besøker Buduruwagala-tempelet og får se fantastiske Buddha-statuer som ble hugget ut av fjellklippene for over tusen år siden. Deretter forlater vi det sentrale høylandet og tar av mot Yala, ikke langt fra Det indiske hav. Om ettermiddagen kan den som vil, dra på en 3–4 timers jeepsafari gjennom Yala nasjonalpark, som er en av Sri Lankas fremste nasjonalparker. Vi reiser gjennom reservatet, der man finner ville elefanter, leoparder, krokodiller, bjørn, hjort, villsvin og et rikt fugleliv med blant annet stork, hegrer og påfugler. Safarien fører oss ned til det glitrende Indiske hav. Den som velger å ikke bli med på safarien, kan i stedet vie resten av dagen til soling og bading på hotellets sandstrand. Overnatting i Yala. (Frokost, lunsj og middag.)
 
Dag 9: Yala – Galle
Etter frokost begir vi oss til den sjarmerende kystbyen Galle, som ligger vakkert til i en bukt av det asurblå havet. Galle har lenge vært litt av en flerkulturell by og har gjennom århundrene vært under henholdsvis portugisisk, hollandsk og britisk styre. Den eldre bykjernen og byens gamle festning er oppført på Unescos verdensarvliste. Festningen ble bygget av portugiserne på slutten av 1500-tallet og ytterligere utvidet av hollenderne i det påfølgende århundret. Vi besøker den gamle, vakre byen og de fremste severdighetene før vi fortsetter mot Kalutara Beach. Overnatting i Kalutara Beach. (Frokost, lunsj og middag.)
 
Dag 10 - 11: Kalutara Beach med soling og bading
Hele dagen er fri til soling og bading på den herlige Kalutara-stranden. (Frokost.)
 
Dag 12: Hjemreise
Tidlig på morgenen begir vi oss til flyplassen for å reise hjemover til påstigningsstedet.