Vietnam og Kambodsja

Ha Long Bay. Vietnam

Reisen vår følger den klassiske ruten fra nord til sør. Vi starter i Vietnams hovedstad Hanoi, med sine brede bulevarder mellom vakre hus i fransk kolonistil, og fortsetter deretter til den betagende Halong-bukten med sin skjærgård av sukkertoppformede kalkstensformasjoner. I det sentrale Vietnam besøker vi den gamle hovedstaden Hue og får se Den forbudte by, der Nguyen-herskerne levde omgitt av høye murer. Vi reiser langs Parfymeelven og besøker keiser Minh Mangs mausoleum, et palasslignende gravmonument som ligger vakkert til ved elven. I de sentrale delene av Vietnam besøker vi også den pittoreske kystbyen Hoi An, der man nesten får følelsen av at tiden har stått stille. Her får vi anledning til å gå på oppdagelsesferd i den bilfrie bykjernen, eller kanskje besøke noen av de nærliggende sandstrendene. I Kambodsja besøker vi ruinbyen Angkor, med sine massive monumenter og arkitektoniske mesterverk innhyllet i Indokinas tette vegetasjon. Reisen avsluttes i Ho Chi Minh-byen (Saigon), som er Vietnams største by og økonomiske sentrum.

Dag 1: Reise til Vietnam (Hanoi)
Måltider er inkludert om bord på den lange flyturen.
 
Dag 2: Ankomst til Hanoi
Vår lokalguide møter oss ved ankomsten på Hanois internasjonale flyplass Noi Bai. Vi reiser til hotellet vårt for å sjekke inn. Om kvelden, etter velkomstmiddagen, får vi se en vanndukketeaterforestilling. Scenen består av vann, og dukkene manøvreres av dukkemestere skjult i kulissene. Overnatting i Hanoi. (Middag)
 
Dag 3: Hanoi
Etter frokost reiser vi til Ba Dinh-plassen, der Ho Chi Minh kunngjorde Vietnams selvstendighet i 1945. Her besøker vi først Ho Chi Minhs mausoleum, der Vietnams landsfader ligger på lit de parade. Vi passerer det gule presidentpalasset (opprinnelig den franske generalguvernørens bolig), som Ho Chi Minh skal ha syntes var altfor overdådig for hans spartanske smak, og besøker deretter pålehuset der han i stedet valgte å bosette seg. Vi får også se den buddhistiske Pagoden på en søyle, et av Hanois fremste symboler. Om ettermiddagen får vi oppleve Gamlebyens trange smug ved hjelp av en rundtur på sykkeltaxi (cyklo) gjennom dette sydende handelskvarteret fra 1200-tallet. Om kvelden får vi et kort matlagingskurs, og etterpå kan vi nyte maten vi selv har laget. Overnatting i Hanoi. (Frokost, lunsj og middag)
 
Dag 4: Hanoi – Halong-bukten
Etter frokost begir vi oss til Halong-bukten. Om bord på turbåten spiser vi lunsj (havets delikatesser), omgitt av Halong-buktens fantastiske skjærgård. Skjærgården er oppført på Unescos verdensarvliste og består av sukkertoppformede og jungelkledde småøyer, hvorav mange har dype, men godt skjulte grotter. Vi gjør strandhugg på en av øyene for å besøke en av de større grottene. Overnatting på båten. (Frokost, lunsj og middag).
 
Dag 5: Hanoi – Hue
Om morgenen fortsetter vi cruiset på Halong-bukten. Vi vender tilbake til Hanoi for å ta fly til Hue. Overnatting i Hue. (Frokost og lunsj)
 
Dag 6: Hue
Etter frokost reiser vi med elvebåt på Parfymeelven og besøker Thien mu-pagoden (et av Vietnams viktigste buddhistklostre) og keiser Minh Mangs palasslignende gravmonument. Etter lunsj besøker vi Hues citadell og Den forbudte by. Sent på ettermiddagen tar vi en tur til Dong Ba-markedet, som byr på et stort utvalg med alle slags varer. Overnatting i Hue. (Frokost, lunsj og middag)
 
Dag 7: Hue – Da Nang – Hoi An
Etter frokost drar vi til Hoi An. Under bussturen stopper vi på Hai Van-passet, hvor det er en nydelig utsikt over Sør-Kinahavet. Ved passet er det fremdeles noen bunkere som er igjen etter krigen. Etter lunsj besøker vi det lille, men interessante Cham-museet, med sin unike utstilling av skulpturer fra det hinduistiske Champa-riket, som i sin tid lå i det som nå er det sentrale Vietnam. Vi stopper også ved Marmorfjellene og besøker en buddhistisk helligdom inne i en hule. I Hoi An går vi en rundtur til fots gjennom byens sjarmerende sentrum. Overnatting i Hoi An. (Frokost, lunsj og middag)
 
Dag 8: Hoi An
Dagen fri til egne turer. Kystbyen Hoi An har en lang historie og var i sin tid en av Vietnams viktigste handelsbyer. Hovedsakelig var det kinesiske kjøpmenn, men også mer langveisfarende handelsmenn fra for eksempel Japan og Europa, som fant veien dit for å drive internasjonal handel. Mange utlendinger, spesielt kinesere, kom for å bosette seg i byen. Dette har satt sine spor i den lokale arkitekturen som oftest går i sør-kinesisk stil, eller en kombinasjon av innenlandske og utenlandske elementer. Hoi An, med sin rike kulturarv og bilfrie bykjerne, er en av de triveligste og fredeligste byene i Vietnam. Byen er også oppført på Unescos verdensarvliste. Hoi An har en ganske avslappet atmosfære med mange små butikker og koselige restauranter. I løpet av dagen kan du også velge å besøke noen av byens badestrender. Du kan også ta en båttur på elven eller leie en sykkel for å utforske omgivelsene. (Frokost)
 
Dag 9: Hoi An – Siem Reap
I løpet av dagen begir vi oss til flyplassen i Da Nang for å fly til Siem Reap. Overnatting i Siem Reap. (Frokost)
 
Dag 10: Angkor-området
Siem Reap er den moderne byen som ligger nærmest Angkor-området, Kambodsjas hovedattraksjon. Etter frokost henter vi våre individuelle inngangspass som alle turister må vise for å slippe inn i tempelområdene. Deretter besøker vi Angkor Thom, en gang i tiden Khmer-rikets største by (Angkor Thom betyr «stor by»), som ble oppført på slutten av 1100-tallet etter ordre fra kong Jayavarman VII. Området dekker over 900 hektar, hvorav det meste nå består av jungel. Vi besøker de fremste severdighetene i de mer tilgjengelige delene av Angkor Thom, blant annet Bayon-tempelet, som ligger midt i ruinbyen. Tempelet er kjent for sine 216 store, gåtefulle steinansikter som muligens forestiller kong Jayavarman VII, eller kanskje barmhjertighetens bodhisattva Avalokitesvara. Etterpå begir vi oss til Angkor Vat, Angkor-områdets kanskje mest kjente tempelkompleks. Angkor Vat betyr «Byen som er et tempel» og ble bygget på 1100-tallet av kong Suyavarman II. Tempelområdet dekker til sammen nesten 200 hektar, og vi besøker de viktigste bygningene og beundrer de mest interessante og best bevarte av de mange detaljerte relieffene som pryder veggene. Tempelkomplekset ble opprinnelig bygget til ære for guden Vishnu, og tempelarkitekturen gjenspeiler derfor hinduistisk tro. Hovedbygningene midt i komplekset symboliserer universets absolutte sentrum, det hellige fjellet Meru, der man forestilte seg at gudene bodde. Husk å kle deg som det passer seg et tempelbesøk. Kvinner i ermeløse topper og/eller korte kjoler (eller korte shorts) slipper ikke inn på mange tempelområder. Det samme gjelder menn i altfor korte shorts og/eller ermeløse trøyer. Ta gjerne med en solhatt og husk å drikke mye vann. (Frokost, lunsj og middag)
 
Dag 11: Angkor-området
Etter frokost besøker vi Ta Prohm, opprinnelig et buddhistkloster bygget på slutten av 1100-tallet. Ruinene er bevisst bevart uten å fjerne altfor mye av de enorme banyantrærne, som truer med å fortære bygningene. De gamle, vakre steinbygningene som gir inntrykk av å bli oppspist av jungelen, er et absolutt magisk syn. Om ettermiddagen besøker vi Banteay Srei, som ble bygget i rosa sandsten mot slutten av 900-tallet. Vi besøker områdets landminemuseum før vi vender tilbake til hotellet vårt i Siem Reap. (Frokost, lunsj og middag)
 
Dag 12: Tonle Sap
Etter frokost begir vi oss til sjøen Tonle Sap. På veien stopper vi i noen av landsbyene for å få et inntrykk av hvordan bøndene lever. Tonle Sap forsyner nesten halvparten av Kambodsjas befolkning med ferskvann og fisk. Under båtturen passerer vi fiskeoppdrettsanlegg og flytende fiskelandsbyer. I løpet av dagen får vi også anledning til å besøke en skole eller et barnehjem. Sent på ettermiddagen flyr vi til Ho Chi Minh-byen (Saigon) i Vietnam. (Frokost, lunsj og middag)
 
Dag 13: Cu Chi og Ho Chi Minh-byen
Etter frokost drar vi på en dagstur til Cu Chi-tunnelene, 60 kilometer nordvest for Saigon. Tunnelsystemet lå innenfor det amerikanske 25. infanteridivisjons område og nådde nesten alle byene i distriktet. Tunnelene gjorde det mulig for den sør-vietnamesiske geriljaen og den nord-vietnamesiske hæren å dukke opp der fienden minst ventet det. Blant annet vil personell fra det vietnamesiske militæret vise oss hvordan geriljaens ulike feller ble konstruert. Her er det også mulighet til å besøke noen av de sikre tunnelene som er tilpasset dagens turister. Tilbake i Saigon tar vi en rundtur i byen og får se noen av byens arkitektoniske severdigheter, som Notre Dame-katedralen og hovedpostkontoret. (Frokost og lunsj)
 
Dag 14: Mekong-deltaet
Etter frokost reiser vi til Ben Tre-provinsen, 85 km fra Saigon, for å ta en båttur i Mekong-deltaet. Området er kjent for sine kokosnøttplantasjer, og vi besøker blant annet en kokosgodterimaker og et fiskeoppdrettsanlegg (alternativt krokodillefarm) på noen øyer i deltaet. Ben Tre ble hardt rammet under Vietnamkrigen, men er nå et populært reisemål. Felles avskjedsmiddag om kvelden. Overnatting i Saigon. (Frokost, lunsj og middag)
 
Dag 15: Ho Chi Minh-byen (Saigon)
Dagen til egne opplevelser i Saigon. Spør gjerne reiselederen om tips til museer, severdigheter og shoppingområder. Sent på ettermiddagen reiser vi til flyplassen for å fly hjem. (Frokost)
 
Dag 16: Ankomst til påstigningsstedet
Måltider er inkludert om bord på den lange flyturen.
 

Info! Besøk vår svenske hjemmeside: www.phoenixtravel.se for oppdatert informasjon!.